A kommunizmus összeomlása 1989-ben a totalitarianizmus korszakának végét jelentette, legalábbis akkor ez így tűnt. Francis Fukuyama azt állította a történelem is véget ért.

Az ezt követő 34 év története azonban azt mutatta, hogy a totalitarizmus nagyon is él és virágzik. A kommunizmussal, az olasz fasizmussal és a német nácizmussal ellentétben azonban ez az új totalitarizmus nem alkalmaz erőszakot, ezért nevezik azt „puhának”. Ami hasonlóvá teszi elődeihez képest, az az ideológiai konformitás rákényszerítése, a rendszerszintű hazugság és az „Új Ember” létrehozására tett kísérlet. Furcsa módon a totalitarizmus új formáinak lehetőségét a 20. századi politikai teoretikusok többsége nem vette észre. Ennek ellenére létezésének lehetőségét számos gondolkodó hirdette: Tocqueville, Dosztojevszkij, Zamyatin, Huxley és Jacques Ellul – s mindannyian ezt a liberális demokráciához kötötték.

Ryszard Legutko és Zbigniew Janowski a The Demon in Democracy: Totalitarian Temptations in Free Societies és a Homo Americanus: The Rise of Totalitar Democracy in America szerzői. Legutko és Janowski saját műveiben megpróbálja megmagyarázni a puha-totalitarizmus jelenségét és kapcsolatát a liberális demokráciával. Mindkét szerző amellett érvel, hogy a közhiedelemmel ellentétben a liberalizmus és a demokrácia terjeszkedése nem az egyéni szabadságjogok kiterjesztéséhez vezet, hanem egy új társadalmi és politikai keretet teremt, amelyben lehetséges a mai nyugati társadalmak polgárainak mélyreható rabszolgasorba taszítása.

Az esemény sajtónyilvános, mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötve.

Program:

18.30 Köszöntő

· Lánczi András, a Politikai Filozófia Európai Centrumának vezetője

 

18.40 Panelbeszélgetés

· Ryszard Legutko, az Európai Parlament képviselője

· Zbigniew Janowski, a Towson Egyetem emeritus filozófiaprofesszora

· Moderátor: Rod Dreher, író, újságíró, a Danube Institute Network Project igazgatója

 

19.45 Q&A

 

BIO

RYSZARD ANTONI LEGUTKO lengyel filozófus és politikus. A kommunizmus idején az Arka szamizdat című negyedéves lap egyik szerkesztője. A kommunista rendszer összeomlása után társalapítója volt a kutatást, oktatást, szemináriumokat és konferenciákat egyesítő Központnak a Politikai Gondolkodásnak, amely egyben kiadó is. Lefordította és kommentárokat írt Platón Phaedo (1995), Euthyphro (1998) és Apology (2003) című művéhez. Számos könyv szerzője: Platón demokráciakritika (1990), Tolerancia (1997), Értekezés a szabadságról (2007), Esszé a lengyel lélekről (2008) és Szókratész (2013). 2007-ben Lengyelország oktatási minisztere, 2007–2009-ben Lech Kaczyński elnök kancelláriájának államtitkára. Jelenleg európai parlamenti képviselő, ahol a Kulturális és Oktatási, a

Költségvetési Ellenőrző Bizottság tagja, valamint a Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának alelnöke.

ZBIGNIEW JANOWSKI a washingtoni The Catholic University of America filozófia szakán szerzett diplomát, majd a Chicagói Egyetem Társadalmi Gondolatok Bizottságában doktorált. Tanított az Egyesült Államokban, Kanadában és Franciaországban. Több könyv szerzője Descartes-ról, valamint Leszek Kolakowski és John Stuart Mill írásait szerkesztette. Legutóbbi könyve a Homo Americanus: The Rise of Totalitarian Democracy in America.

ROD DREHER bestseller író, újságíró és a budapesti Danube Institute Network Project igazgatója. Emellett a European Conservative rovatvezetője. Az újságírásban több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező Dreher "The Benedict Option" (2017) és "Live Not By Lies" (2020) című könyvét több mint 11 nyelvre fordították le. Következő könyve, amely a kereszténység újjászületésről szól 2024-ben fog megjelenni.

Regisztráció