Theodore Dalrymple az Admirable Evasions – How Psychology Undermines Morality című művében arra keres magyarázatot, hogy az emberi önmegértés miért nem javult a különböző pszichológiai irányzatok ígéretei révén.

E kérdés mögé pillantunk az MCC rendezvényén is. A modern világ ugyanis jelentősen átformálta a társadalmi valóságot, valamint az emberek életmódját, az egészséghez és betegségekhez való viszonyulását is. Ebben a megváltozott rendszerben pedig úgy tűnik a pszichológia vált az emberek támaszává: a szakkönyvek és segítséget ígérő kötetek sokasága van ott a könyvesboltok polcain, a terápiára, tréningre, coacholásra érkező páciensek pedig egymásnak adják a kilincset a rendelőkben. Maradt-e jelentősége ebben a helyzetben a szépirodalomnak, amely korábban részben betölthetett egyfajta erkölcsi stabilitást nyújtó szerepet? Létezik-e egyáltalán a pszichológia és az irodalom között szembenállás?

Erről vitázik Pszichológia kontra irodalom – aláássa-e a pszichológia az erkölcsöt? című rendezvényünkön

  • Éger Csaba, az MCC Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára,
  • Patrick Gray, a Durhami Egyetem angol tanulmányok docense és bölcsészettudományi igazgatója, az MCC vendégoktatója,
  • Calum T. Nicholson, az MCC-Danube Institute közös vendégoktatója,
  • és Anthony Daniels, szerző, újságíró, kultúrkritikus és pszichiáter.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció: https://feliratkozas.mcc.hu/registration-psychology-vs-literature

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!