Az aktuálpolitikai megnyilatkozásokban fennálló különbségek ellenére az ezeréves közös magyar-német történelem a kétoldalú gazdasági- és kulturális kapcsolatok erős kötelékeket képeznek a két ország relációjában.

Az előadás során arra keressük a választ, hogy melyek azok a német és a magyar társadalomban és a politikai életben zajló főbb diskurzusok, amelyek meghatározzák, vagy a jövőben meghatározhatják a két ország viszonyát.

Megvizsgájuk, hogy miben gyökerezik a nézetkülönbség a migrációspolitika, a geopolitika, a klíma- és energiapolitika, a családpolitika, a gazdaságpolitika és az Európai Unió által az ukrán-orosz háborúval összefüggésben elrendelt uniós szankciókat illető álláspontokban.

Felvázoljuk a Németország és Magyarország között fennálló szoros partnerség alappilléreit, az EU védelmi politikát illetően, az innovációt célzó gazdasági együttműködésekben és a fejlesztéspolitikában.

  • Előadó: Dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója
  • Moderátor: Böhm Márton József, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért kutatási asszisztense

Programterv:

  • 16:00-17:00: Érkezés, helyszíni regisztráció
  • 17:00-18:30: „Németország és Magyarország – eltérő és közös értékek, érdekek” című előadás és pódiumbeszélgetés

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Regisztráció: ITT

A regisztráció határideje: 2022.11.27. 23:00

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!