Aligha van még egy kifejezés, amelyről az elmúlt években olyan éles viták folytak Németországban, mint a "multikulturalizmus". Ugyanakkor a német társadalom az 1960-as évekig viszonylag homogén társadalomból kulturálisan és etnikailag is heterogén társadalommá alakult. Alexander Grau előadásában bemutatja ezt a folyamatot, elemzi a német sajátosságokat, valamint kitér az olykor polémikus viták mélyebb okaira is.


A meghívott előadók:

Dr. Alexander Grau

Szabadúszó szerző, publicista, tudományos és kulturális újságíró. 1968. április 10-én született Bonnban. A Berlini Szabadegyetemen filozófiát és német nyelvészetet tanult, majd 1998-ban filozófiából doktorált. 2002-ig a Fritz Thyssen Alapítvány posztdoktori ösztöndíjasaként „A képalkotó eljárások retorikája az agykutatásban” témában kutatott. Kutatói tartózkodásai a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Orvosi Pszichológiai Intézetébe vitték. 2003 óta szabadúszó szerzőként, publicistaként, valamint tudományos és kulturális újságíróként dolgozik különböző médiumoknak.

Grau többek között a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a Cicero, a Schweizer Monat, a Neue Züricher Zeitung (NZZ), a Spiegel, a Tagesspiegel, a Süddeutsche Zeitung (SZ), a Focus, a Brand eins, a chrismon, a Gehirn & Geist és a Tweed című lapokban publikál. Tudományosan az identitás és az ismeretelmélet témakörében dolgozott.

Vallásról, erkölcsről, kultúrpesszimizmusról és politikai kultúráról írt könyveket. A 2022-es „Elidegenített” című könyve az emberi elidegenedésről szól a valóságvesztés és az identitás téveszméi között. Legújabb könyve a szabadság filozófiájáról 2023 májusában jelenik meg.

Moderál: Alexander Rasthofer, a Magyar-Nemet Intézet kutatási asszisztense

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Az előadás német nyelven zajlik majd, de szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Regisztráció

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!