A Budapest Lectures következő alkalmán a rendszerváltást követő médiapiaci változásokat tárgyalják az esemény résztvevői.

A vasfüggöny leomlását és a rendszerváltást követően a közép-kelet európai országok médiapiaca jelentősen megváltozott. A nagy nyugat-európai vállalatok könnyedén meghódították az újonnan megnyílt, kevésbé szabályozott piacot. Az 1990-es évektől kezdődő átalakulásban játszott kulcsfontosságú szerepüket gazdasági, kulturális és politikai tényezők befolyásolták. Az érintett országok némelyike üdvözölte ezeket a befektetéseket vagy éppenséggel profitált belőlük, mások viszont úgy vélték, hogy a nyugati tőke káros hatást gyakorol a sajtószabadságra.

Vajon mindez valós változást és egyensúlyt hozott az információs térben vagy csupán a hajdani szovjet-kommunista szereplőket illették új névvel? Szükséges-e egy országnak a ‘nemzet hangját’ megóvni a piaci erőkkel szemben? A média a politika része vagy pusztán annak külső megfigyelője? Kinek a felelőssége a médiapluralizmus biztosítása? Milyen szerepe van napjaink demokráciájában a médiának?

A következő alkalom vendégei:

  • Lukáš Kovanda cseh közgazdász, író, a Czech Fund vezető közgazdásza
  • Łukasz Warzecha lengyel újságíró, politikai kommentátor, Do Rzeczy magazin
  • Szalai Zoltán lapigazgató-főszerkesztő, Mandiner

Moderátor: Surjányi Fanni, kutatási igazgató, MCC

Időpont: 2020. február 19. 18:00-19:30
Helyszín: Budapest Music Center - könyvtár (1093 Budapest, Mátyás u. 8.)

A rendezvény nyelve angol, szinkrontolmácsolást biztosítunk.


Az eseményről videófelvétel készül, amelyet később a szervezők közzétesznek YouTube csatornájukon. Részvételével hozzájárul ahhoz, hogy felhasználják az esetlegesen Önről (is) készített felvételeket.

A regisztráció határideje: 2020. február 19. 10:00

Regisztráció
Facebook-esemény
Sajtóregisztráció