Régi időkre nyúlnak vissza azok a nemzetközi jogi viták, hogy a transznacionális gazdasági tevékenységre, külföldi beruházásokra a helyi állam szabályozása vagy pedig nemzetközi jogi szabályok irányadók. A neolibárlis gazdasági teória 1990-es évekbeli térnyerése óta azonban a nemzetközi gazdasági jog szabályait úgy alakították ki, hogy azok a transznacionális gazdasági érdekeket részesítik előnyben az államok szabályozásával szemben. Ennek megfelelően a nemzetközi beruházásvédelmi fórumoknak például kiterjedt hatáskörük van arra, hogy a nemzeti döntéshozó testületek demorkatikus módon meghozott intézkedései és közpolitikái miatt egy-egy országot vizsgálat alá vonjanak és megfegyelmezzenek. Ez egy igen komoly hatalmi eltolódás a szuverén államoktól a nemzetközi válaszottbírói fórumok felé, amelyek így akár a pénzügyi intézmények vagy a létfontosságú erőforrások, mint például az energiatermelés állami szabályozása tekintetében is felülvizsgálatot gyakorolhatnak. Milyen következményekkel jár az államok közérdekvédelmi szabályozásának eróziója szerte a világon? Ebből a szempontból milyen helyzetben vannak a közép-európai országok? Milyen reformok szükségesek ahhoz, hogy a nemzetközi gazdasági jogi szabályok biztosítsák az államok közérdekvédelmi szabályozásának lehetőségét?

Előadók:

  • M. Sornarajah, a National University of Singapore nemzetközi jogászprofesszora, több nyugati és ázsiai egyetem vendégprofesszora. Számos könyv szerzője, ezek között a Cambridge University Pressnél megjelent „The International Law on Foreign Investment” című könyve a nemzetközi beruházásvédelmi jog egyik legfontosabb szakkönyve világszerte. Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) mellett működő jogvitarendező tanácsadó testület állandó tagja.
  • Sándor Lénárd, az Alkotmánybíróság korábbi főtanácsadója és az Európai Parlament szakmai tanácsadója volt, miközben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott nemzetközi jogot. Jogász és MBA szakos közgazdász, doktori dolgozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen védte meg. Kutatási területe a globalizáció nemzetközi jogi kérdéseihez, illetve ezzel összefüggésben a közérdekvédelmi szabályozáshoz kapcsolódik. Rendszeresen publikál tudományos és közéleti folyóiratokban, több nemzetközi jogi és társadalomtudományi témájú kötet szerzője, fordítója és szerkesztője.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: ITT

A regisztráció határideje: 2022.11.17. 12:00.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!