A vasárnapi tanulmányút első megállója a Bősi vízerőműnél volt, ahol hallgatóink megcsodálták a lenyűgöző vízerőművet, megismerkedhettek a működésével, létrejötte körülményeivel és jelentőségével Magyarországra nézve.

A Bős–Nagymaros Vízerőmű, melyet gyakran csak Bősi Vízerőműként ismernek, egy Duna menti nagy volumenű vízerőmű, mely Szlovákiában, a Győr közelében található. A '70-es években épült, működését 1992-ben kezdte meg, és Szlovákia egyik legnagyobb elektromos áramtermelő forrása. A létesítmény építésekor komoly környezetvédelmi aggályok merültek fel, és továbbra is fennálló viták tárgya. A vízerőmű jelentős hatással van a Duna vízrendszerére és a helyi ökoszisztémákra, melynek kezelése jelentős kihívást jelent a régió számára emiatt hallgatóink számára kiemelten fontos volt meglátogatni a létesítményt.

Dunaszerdahelyen lehetőség nyílt egy kis városnézésre, ismerkedésre a helyi városi legendákkal, miközben hallgatóink sétáltak egyet a belvárosban. A főtér körüli történelmi épületek, a hangulatos kis kávézók és üzletek festői háttérként szolgáltak a túrához, miközben a helyi cukrászdák egyikének kipróbálására is lehetőség nyílt.

A délután folyamán Hájos Zoltán polgármester és Karaffa Attila alpolgármester tisztelte meg hallgatóinkat a jelenlétével. A velük folyó beszélgetést az egyik szervező hallgatónk, Csíkász Andor moderálta. A beszélgetés végén a jelenlévő diákjaink is feltehették a kérdéseiket, így egy érdekfeszítő kötetlen beszélgetés kerekedett az alkalomból.

A városvezetők a beszélgetés során elmesélték kötődésüket Dunaszerdahelyhez, karrierútjukat és jövőbeni terveiket. A hallgatók betekintést nyerhettek a város jelenkori kihívásaiba is, mint például a lakosság változása és az etnikai összetételben a magyarság csökkenése, ami komoly feladat elé állítja őket.

A nap zárásaként a hallgatók a DAC-Slovan focimeccsen szurkoltak, ahol a "Nélküled" című dal közös éneklése még erősebbre kovácsolta a közösségi szurkolási élményt. Bár a DAC végül 2:3-ra veszített a Slovan ellen, a meccs rengeteg izgalmat és meglepő fordulatot tartogatott.

Az egynapos kirándulás remek lehetőség volt arra, hogy hallgatóink megismerjék az új, első Felvidéki MCC-s központ helyszínét, szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a Dunaszerdahely városvezetésével és megismerkedjenek Felvidék jelenlegi helyzetével.