Világszerte komoly gondot jelent a fiatalok számára a lakhatási költségek, ezen belül az ingatlanárak drasztikus megemelkedése. Az a tény, hogy a fiatalok egyre nehezebben jutnak külső segítség nélkül saját tulajdonú ingatlanhoz, az önállósodás, a családalapítás és a gyermekvállalás kitolódása mellett negatívan befolyásolja a hosszú távú kiszámíthatóságot és a közösségi részvételt is.

Erre a helyzetre reagálva jelentette be a kormány, hogy CSOK Plusz néven újabb otthonteremtési és családtámogatási programot indít a gyermeket vállaló házaspároknak. A CSOK Plusz egy rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező, vagy meglévő gyermek/gyermekek mellett újabb gyermek/gyermekek vállalását tervező családok tudnak igénybe venni. A CSOK Plusz 15, 30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix 3 százalékos kamattal.A konstrukciót az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. A kisebb településeken a gyermekáldás előtt álló fiatalok a CSOK Plusz mellé akár a Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.

Milyen hatással lesz az ingatlanpiacra a jövőre bevezetésre kerülő programnak? Valóban teljesülhet-e a szándék, hogy a lakástulajdonlás elérhető közelségbe kerüljön a fiatal családosoknak, miközben a demográfiai mutatók is tartósan javulnak? Milyen településeken élőknek és milyen élethelyzetekben lesz a legnagyobb segítség az új családtámogatás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ meghívott vendégeinkkel az Ifjúságkutató Intézet november 30-i rendezvényén.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Balogh László – vezető gazdasági szakértő, ingatlan.com

Filep Hajnalka – vezető hitel- és biztosítás szakértő, Benks Kft.

Mohay Gergely – főosztályvezető, Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkársága

Rövid Irén – elemzési vezető, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Regisztráció