Európa a válságok hosszú során ment keresztül a pénzügyi és gazdasági visszaeséstől kezdve a tömeges migráción, a terrorizmuson és a világjárványon át az orosz-ukrán háború kitöréséig és az ehhez kapcsolódó energiaválságig bezárólag. Emellett az európai integráció – történetében első ízben – elveszítette stratégiai szempontból egyik legfontosabb tagállamát, Európa második legnagyobb gazdasági hatalmát. Európa történelmi válaszúthoz érkezett, és az intézményesített európai együttműködés nem képes felismerni az öreg kontinens érdekeit és nem képes sorsának alakítására. Az Európai Unió mindeddig nem tudott hatékony válaszokat adni a válságokra, és nem tudta biztosítani a tagállamok számára azt az ellenállóképességet és versenyképességet, amely szükséges lenne ahhoz, hogy megbirkózzanak az újszerű kihívásokkal a nagyhatalmi versengés korában. A Budapest Lecture sorozat beszélgetése az Európa előtt álló kihívások és fenyegetések feltárásával foglalkozik, megvizsgálva az európai identitásnak azokat a közös elemeit és szellemi gyökereit, amelyek összekötik az európaiakat, valamint megvizsgálja az európai építkezés kiinduló alapjait és jövőnek lehetséges útjait. Ezekről a kérdésekről Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélget Christopher Caldwell-el, a Claremont Intézet vezető munkatársa. 

CLADWELL, Christopher amerikai író és újságíró, a Claremont Intézet főmunkatársa és a Claremont Review of Books munkatársa. 2009-ben jelent meg a Reflections on the Revolution In Europe, 2020-ban pedig The Age of Entitlement című könyve. 

SÁNDOR, Lénárd az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének, valamint a Horváth Barna Magyarország Jog és Szabadság Körének vezetője. Korábban a magyar Alkotmánybíróság főtanácsadójaként, valamint az Európai Parlament tanácsadójaként dolgozott Brüsszelben.

Regisztráció