A múlt század elején a miskolciak is úgy tartották, nem is miskolci polgár az, akinek nincs pincéje az Avason! Hogy miért? Mert Európában egyedülálló, hogy szinte a belváros szívében, a Történelmi Avason – az Avas hegy északi oldalában – több mint 800 pince és borház helyezkedik el. Nemcsak a szórakozás helyszíne volt az Avas, de kultikus találkozóhellyé is vált az irodalmi táraságok és értelmiségiek között. Olyan neves alkotók töltötték itt szívesen szabadidejüket egy jó pohár bor társasága mellett, mint Arany János, Tompa Mihály, Móra Ferenc, vagy Móricz Zsigmond.

Napjainkban az avasi borkultúra újjáéledése tapasztalható, évente több alkalommal is szerveznek ide nagyrendezvényeket, mint például az Avasi Borangolás, a Fröccsfesztivál, vagy az Avasi Kvaterka is. A helyi borkultúra felvirágoztatásában olyan helyi szervezetek is tevékenyen részt vesznek mint az István Nádor Borlovagrend, amely a miskolci és Miskolc környéki borkultúra emlékeinek feltárására, őrzésére és terjesztésére vállalkozott.

Rendezvényünkön a helyi borkultúra megismerése mellett azt is megvizsgáljuk, milyen helyet foglalnak el a hazai borok a világpiacon, milyen szerepet tölt be a magyar bor a gazdasági életben, illetve, hogy is állunk a kulturált borfogyasztás terén.

 

Vendégeink:

  • Czupper András, az István Nádor Borlovagrend elnök-nagymestere
  • Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhely vezetője

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció: ITT