Kevés kortársunkról mondható el, hogy tanúja volt szinte a teljes XX. századnak. Még kevesebbekről, hogy tevékenyen formálták is azt. E kevesek egyike a Nobel-békedíjas Henry Kissinger, az Egyesült Államok legnagyobb hatású nemzetbiztonsági főtanácsadója, Nixon és Ford elnökök külügyminisztere, majd számos későbbi elnök tanácsadója. Szavaira és iránymutatására – legutóbb az ukrajnai háború ügyében – mind a mai napig élénken figyel a nemzetközi közvélemény.

Közelmúltban befejezett könyvében az államvezetésről értekezik, hat kiemelkedő XX. századi vezető (Konrad Adenauer, Charles de Gaulle, Li Kuang-jao, Richard Nixon, Anvar Szádát és Margaret Thatcher) stratégiáját elemezve. Kissinger nem először veti papírra gondolatait a fenti vezetők némelyikéről, meglátásai mégis meglepően újszerűek. Vajon kié lehetett az alázat, kié az egyensúly, kié a kiválóság és kié az akaraterő stratégiája? És miért fontos, hogy jól válasszuk meg a stratégiánkat?

A könyvről Dr. Kiss Rajmunddal, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok iskola, Diplomáciai Műhelyének vezetőjével beszélgetünk. Dr. Kiss Rajmund Diplomata karrierjét Magyarország Szingapúri Nagykövetségén, a Külgazdasági iroda vezető diplomatájaként kezdte 2008-ban. A két ország gazdasági kapcsolatai mellett regionális külgazdasági diplomata feladatot kapott hazánk Indonézia, Malajzia és Fülöp-szigetek gazdasági képviseletére is. Rövid idő alatt megválasztották a szingapúri Európai Kereskedelmi Kamara (EuroCham) elnökségi tagjának, melyet 2008-2011 között töltött be. 2012-2013 között a szingapúri magyar nagykövetségen első beosztotti pozícióban képviselte hazánkat. Kiss Rajmund nagykövet tanulmányait tovább folytatta a Harvard Egyetemen, ahol 2013-ban elvégezte a Kennedy School of Government’s Emerging Leaders Executive Programot, valamint 2015-ben a Mastering Trade Policy Executive Programot. Még ugyanebben az évben az Oxfordi Egyetemen posztgraduális nemzetközi gazdasági diplomát, majd 2017-ben MBA diplomát szerzett az Oxfordi Egyetem Said Business School-ján. 2017-ben Magyarország főtárgyalója volt az Exportfejlesztési Világfórum hazai rendezése érdekében folytatott tárgyalásokon, melyeken hazánk elnyerte a rendezés jogát. 2020 szeptembere óta a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Iskola óraadója, ahol nemzetközi tárgyalások és külpolitikai döntéshozatal, valamint gazdaság- és üzleti diplomácia tárgyakat oktat. 2021 februártól az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Diplomáciai Műhelyvezetője.

A könyvet a helyszínen, kedvezményesen vásárolhatják meg az eseményen résztvevő vendégeink!

Regisztráció