Az esemény nem sajtónyilvános.

Az esemény mindenki számára nyitott, előzetes regisztrációhoz kötve.

70 éve, hogy Észak- és Dél-Korea fegyverszünetet kötött. A félsziget két országa eltávolodott egymástól, a határok között négy kilométer széles demilitarizált övezetet hoztak létre. A moderált vita során szó lesz Észak-Korea nukleáris programjának jelenlegi helyzetéről és a regionális biztonságra jelentett kockázatokról. Emellett szó lesz a diplomáciai eszközökkel - többek között tárgyalásokkal, szankciókkal és ösztönzőkkel - folytatott denuklearizáció kihívásairól és lehetőségeiről. Kim professzor bemutatja majd a regionális hatalmak, például Kína és Oroszország szerepét az északkelet-ázsiai béke és stabilitás előmozdításában, valamint az Egyesült Államok szerepét Dél-Korea biztonságának támogatásában és a denuklearizáció előmozdításában. Emellett megvitatja a Dél-Koreában a közelmúltban felmerült aggodalmakat egy észak-koreai meglepetésszerű támadás lehetőségével kapcsolatban, beleértve egy "Hamász meglepetésszerű támadás" lehetőségét is.

Előadás nyelve: angol

16:30 – 17:15 Moderált beszélgetés

· Kim Sung-Han, professzor, GSIS, Koreai Egyetem;

volt nemzetbiztonsági tanácsadó, Koreai Köztársaság

· Moderátor: Pálfalvi Noémi, nemzetközi igazgató, MCC

17:15 – 17:30 Kérdések és válaszok

BIO

Kim Sung-Han a Koreai Egyetem (GSIS) nemzetközi kapcsolatok professzora. A 2022-23-as időszakban az elnök 5. nemzetbiztonsági tanácsadója volt. A GSIS és a DIS dékánja volt 2017 és 2017 között.

2021. 2012-2013 között a Külügyi és Kereskedelmi Minisztérium külügyi és kereskedelmi miniszterhelyettese volt. 1994 és 2007 között a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külügyi és Nemzetbiztonsági Intézetének (IFANS) professzora volt. Kim Professzor 2013-2014-ben a Világgazdasági Fórum tömegpusztító fegyverekkel foglalkozó globális napirendi tanácsának elnöke volt. A közelmúltban tudományos folyóiratokban megjelent cikkei között szerepel a "Denuclearizing North Korea: A vérszövetségtől a stratégiai szövetségig", "A humanitárius beavatkozás vége?" és "A másnap: ROK-U.S. Cooperation for Korean Unification".

 

Regisztráció