Dr. Peter Schernhardt, a traunsteini csecsemő- és gyermekpszichoterápiás klinika vezetője előadásából megtudhatjuk, hogy mit tehetünk az egészségesebb szülő-gyermek kapcsolatok ápolása érdekében.

A korai gyermekkorban megmutatkozó viselkedési problémák kihívás elé állítják a szülőket és szakembereket egyaránt. Sok esetben azonban a viselkedés alapját képező kötődési- és kapcsolódási stratégiák háttérbe szorulnak, míg a figyelem a felszínen megfigyelhető viselkedésre korlátozódik. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyerek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése a megelőzés két alapköve. Hozzájárulnak későbbi viselkedészavarok és a családban esetlegesen jelentkező többletterhelődés kialakulásának elkerüléséhez.

A gyermek ugyanis – túlélése érdekében – alkalmazkodik a szülő által kínált kapcsolathoz és kapcsolódási módhoz. Akkor is így tesz, amikor az rá nézve káros vagy veszélyes (pl. túlféltő, túlszerető, mentális betegséggel küzdő stb. szülő). Megpróbálja a szülővel „elhitetni”, hogy jól van, elkerülve annak veszélyét, hogy a szülő esetleg megszakítsa vele a kapcsolatot. Ezek az „énvédő” stratégiák hosszútávon különösen károsak. A DMM (Dynamik Maturational Modell of Attachment and Adaptation) kötődési modell, valamint a CARE Index (Child-Adult Relationship Experimental Index) mint eszköz, szülő-gyerek interakció megfigyelésen (videófelvétel és elemzés) keresztül teszi láthatóvá az önromboló viselkedési mintázatokat és kínál lehetőséget hatékony beavatkozásra.


Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött, melyet az aktuálisan érvényben lévő járványügyi szabályozásokhoz igazítunk.

Regisztráció: https://forms.gle/u6q75bsxpUiiRzFa6

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!