Beszélgetés a klímaváltozás agráriumra gyakorolt hatásairól, különös tekintettel a szőlőművelésre és a borkultúrára.
- Veszély vagy lehetőség az éghajlatváltozás a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra?
- Klímaváltozás terén Magyarország az EU egyik legsérülékenyebb országa. Mi ennek az oka?
- Milyen hatással van az éghajlatváltozás a magyar mezőgazdaságra?
- Mit gondolnak a borászok az éghajlatváltozásról? Foglalkoztatja a helyi lakosságot a klímaváltozás, beszédtéma a kiszámíthatatlan időjárás, a mezőgazdasági munkák nehezebben tervezhetősége?
- Van-e másodlagos, például egészségügyi, gazdasági vagy társadalmi hatása (terméshozam csökkenésből adódó áremelkedés, importkényszer, élelmiszerbiztonsági kockázat, társadalmi elvándorlás) a klímaváltozásnak a magyar mezőgazdaságra?
- Dél-Magyarországon egyre többen termelnek kivit, datolyát, gránátalmát, fügét. Több kultúrában nő a másodtermés betakarításának esélye. Vannak-e kiaknázható előnyei a magyar agráriumra nézve az éghajlatváltozásnak?
- Hoz-e hosszú távon agrárhatalmi átrendeződést a klímaváltozás a Földön és Európában? Hogyan változik Észak- és Dél-Európa viszonya a piacon a következő évtizedekben?
- Európa a világ egyik legnagyobb élelmiszer-előállítója, a világ bortermelésének 70 százalékát adja. Az európai bortermelés nagyrészét a spanyol, olasz, francia, portugál termőterületek adják, azok, amelyek a klímaváltozás miatt a leginkább veszélyben lehetnek. Hazánk a bortermelést tekintve a TOP15 ország között szerepel. Hozhat-e átrendeződést az éghajlatváltozás a globális borpiacon és Magyarország helyzetében?
- Milyen hatással lehet az éghajlatváltozás Tokaj-Hegyalja piaci helyzetére? A cseh, lengyel vagy éppen szlovák borászatok felemelkedése hogyan változtatja meg a magyar bor iránti keresletet?
- Organikus, bio és natúr. Milyen hatással van a klímaváltozás azokra a szőlészetekre, borászatokra, amelyek ezeket a speciális igényeket hivatottak kiszolgálni?
- Milyen lépéseket tud tenni az Európai Unió és Magyarország a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásainak mérséklése érdekében?
Meghívott vendégeink:
- Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
- Ondré Péter, ügyvezető igazgató, Agrármarketing Centrum
- Szepsy István, borász, Szepsy Pincészet.
- Litkei Máté, igazgató, Klímapolitikai Intézet, moderátor, az este házigazdája
Időpont: 18:00