A pódiumbeszélgetésen résztvevő szakemberek három szempontból érintik az évszázad hazai beruházásaként is emlegetett projektet. Szó lesz az előkészítés jelenlegi státuszáról, illetve az atomenergia környezetre gyakorolt hatásáról, valamint a gigaberuházás gazdasági vonzatairól.

Rákóczi Péter Paks2 kommunikációs igazgatója: Az ellátásbiztonság erősítése és az európai zöld megállapodás végrehajtása elképzelhetetlen a jelenlegi hazai nukleáris kapacitás további fenntartása és bővítése nélkül. A Paks II. projektet megvalósító szakemberek azon dolgoznak, hogy a két új blokk mielőbb, a nukleáris biztonsági elvárások és előírások maximális betartása mellett felépüljön és megkezdhesse kereskedelmi üzemét. Ehhez kiemelten fontos a stabil jogi alapok biztosítása. Közép-Európa legnagyobb infrastrukturális beruházása jelenleg párhuzamosan zajlik a tervező asztalon és a Paksi Atomerőmű északi szomszédságában is.

Szepesi Balázs Rákóczi Péter, Paks2 kommunikációs igazgatója és az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője: A paksi építkezés évei komoly feladatot és komoly lehetőséget jelentenek a környék számára. Az új erőmű és az azt kiszolgáló infrastruktúra pedig az együttműködés új lehetőségeit nyitja meg az érintett vállalkozások, települések számára. A térség jövőjének egyik kulcskérdése, hogyan nyerhet a térség minél többet a beruházás révén.

Litkei Máté az MCC Klímapolitikai Iskolájának vezetője: A nukleáris energia az európai villamosenergia-termelés egyik pillére a mai napig. Habár az atomenergia megítélését számos politikai oldal próbálta befolyásolni, az energiaválság ismételten rávilágított az energiaforrás nélkülözhetetlen szerepére. A nukleáris energiával előállított villamos energia biztonságos és klímabarát, mégis a biztonsági és környezetvédelmi kockázatok jelentették a közelmúltban a legnagyobb aggályokat. A beszélgetés során azokra a kérdésekre keresem a választ, hogy:
Mik az előnyei és a hátrányai ennek az energiaforrásnak? Hol tart most a nukleáris technológia? Szavatolható-e hosszútávon Európában az energiabiztonság és elérhető-e a klímasemlegesség atomenergia nélkül? Szükség van-e újabb atomerőműre Magyarországon és hogyan hat a beruházásra az Európai Unió jelenlegi szankciós politikája?

Előadók:

  • Rákóczi Péter, Paks2 kommunikációs igazgatója
  • Szepesi Balázs, MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője
  • Litkei Máté, MCC Klímapolitikai Iskolájának vezetője

 

Az eseményen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/form/az-evszazad-beruhazasa

A regisztráció határideje: 2023. 02. 25.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!