Az instabil Dél (Nigériától Iránig) térsége messze van Magyarországtól, az ott zajló események mégis kihatással lehetnek a biztonságunkra, sőt mindennapi életünkre. A demográfia rendkívül fontos ebben a régióban, a térség legtöbb országában az emberiség történetében példátlan népességrobbanás zajlik. Afrika éves népességnövekedése 2,5 százalék, azaz 32 millió fő. Azaz tizennégy évenként az Európai Unió teljes 2020-as lakosságával, 448 millió fővel nő a populáció. Az orosz-ukrán háború által kiváltott élelmiszerár és energiaár növekedés, a műtrágya egyre nehezebb elérhetősége tovább fogja nehezíteni a helyzetet ebben a hatalmas térségben 2023-ban. Erről, és magáról a háborúról tart előadást Demkó Attila a zalaegerszegi MCC-ben.

Dr. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője

A budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem történelem és politikaelmélet szakán végzett 2000-ben. 2008-ban védte meg summa cum laude a XX. századi ír nemzeti küzdelmeket feldolgozó doktori disszertációját az ELTE új- és jelenkori egyetemes történelemmel foglalkozó doktori programjában. Egyetemi tanulmányain kívül további tanulmányokat folytatott a biztonságpolitika területén: 1997 és 1998 között részt vett a Manfred Wörner Alapítvány egy éves védelem- és biztonságpolitikai kurzusán, Budapesten. 2004 és 2005 között vett részt Svájcban a Genfi Biztonságipolitikai Központ két féléves nemzetközi biztonságpolitikai képzésén. Kutatási területe és záró dolgozatának témája Európa jövőbeli biztonsági környezete volt. 2006-ban részt vett a Pekingi Nemzetvédelmi Egyetem keleti-ázsiai biztonságról szóló két hónapos képzésén. Biztonságpolitikai tanácsadóként kezdte karrierjét a Miniszterelnöki Hivatal Biztonság- és Védelempolitikai Államtitkárságán 1999-ben. 2002 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályán dolgozott referensként. 2010-től 2012-ig a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztály főosztályvezetője volt. 2012 és 2014 között Brüsszelben Magyarország NATO Állandó Képviseleténél a Védelempolitikai Részleget vezette. 2014 és 2018 között a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztályának vezetője volt. 2018-ban jelent meg Máglyatűz című könyve, amely Közép- és Kelet-Európa nemzetiségi és geopolitikai konfliktusait dolgozza fel egy fiktív történet keretében. A könyv további kiadásai 2018 végén és 2019-ben jelentek meg. Gyulai György társszerzőségével szintén 2020-ban jelent meg Napról napra Trianon című könyve. 2018-tól a Mandiner állandó szerzője. 2005-ben és 2009-ben megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím III., majd II. osztályát, 2014-ben pedig a NATO-ban végzett munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök tüntette ki a magyar NATO tagság 15. évfordulója alkalmából. 

Az eseményen történő részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. Túljelentkezés esetén a regisztrációs lapok beérkezési sorrendjét vesszük figyelembe!

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Regisztráció: ITT

Elérhetőség: zalaegerszeg@mcc.hu