A változó világrend olyan kihívásokat hoz magával, amelyek az átfogó geopolitikai, gazdasági és technológiai változásokból erednek. Az egyensúly és stabilitás megingása, a gazdasági hatalmak átrendeződése, a technológiai fejlődés gyors üteme és a globális környezeti problémák mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak a nemzetek közötti kapcsolatokra és a világpolitikára.

Az egyik kiemelkedő kihívás az új hatalmi egyensúlyok kezelése. Az elmozdulás a hagyományos domináns hatalmaktól új központok felé olyan helyzeteket eredményezhet, amelyekben több szereplő verseng a befolyásért és erőforrásokért. Ez új stratégiákat és taktikákat követel meg a diplomáciai érdekek képviseletében, valamint a konfliktusok megelőzésében és kezelésében.

A technológiai forradalom is új kihívásokat hoz. A digitális kommunikáció és az online térben zajló események globális hatásokkal bírnak, és gyors válaszokat és koordinációt igényelnek a kormányoktól. Ugyanakkor a kiberbiztonság és a digitális adatvédelem is kiemelt fontosságúvá válik a nemzetközi kapcsolatokban.

Az éghajlatváltozás és fenntarthatóság kérdései is a diplomáciai napirendet meghatározzák. A globális környezeti problémákra adott válaszok és együttműködési mechanizmusok kidolgozása megköveteli a nemzetek közötti egyeztetéseket és kompromisszumokat.

Összességében a változó világrend olyan kihívásokkal szembesíti a diplomáciát, amelyek új megközelítéseket és rugalmasságot kívánnak a nemzetközi kapcsolatok kezelésében.

Előadónk: Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

A regisztráció határideje: 2023.09.07. 12:00 óra

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!