Szalay-Berzeviczy Attila A nagy háború százéves nyomában – Szarajevótól Trianonig című kétkötetes könyve teljesen új megközelítéssel vezeti végig az olvasót az első világháború évein és színhelyein. Az akkori fekete-fehér fotók helyett a könyv a centenárium alkalmából 2014 és 2021 között fényképezett színes felvételeken keresztül mutatja be a háború eseményeit, valamint a világot, ahogyan száz évvel később megemlékezik róluk. A két kötetben leközölt mintegy 1700 felvétel összesen 5 kontinens 57 országában készült. Az album fotográfusa és szerzője, Szalay-Berzeviczy Attila szakít a szokásos hadtörténeti és tudományos megközelítéssel, helyette a fotókat kiegészítve közérthetően és tárgyilagosan meséli el a nagy háború mozzanatait, s igyekszik olyan ismereteket is átadni az olvasóknak, amelyek a helyszínekre utazáshoz adnak segítséget. Ehhez hasonló könyv még soha, sehol nem született.

A kötet magyar és angol nyelven is megjelenik; az utóbbi kiadvány értékesítésének legfőbb piaca az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és az Egyesült Királyság lesz. A magyar szöveg szakmai lektora dr. Romsics Ignác, míg az angolé dr. Spencer Jones, a Wolverhamptoni Egyetem professzora volt.

A szerzőről:

Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász és tőkepiaci szakember, több mint harmincévnyi szakmai és felső vezetői tapasztalattal az osztrák és a közép-kelet-európai bankrendszerben. 2004 és 2008 között a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztét töltötte be, majd a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Sólyom László köztársasági elnök a magyar értékpapírpiac és nyugdíjrendszer fejlesztéséhez való hozzájárulása elismeréseként. Volt öttusázóként és vívóként 2005 óta a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 2012 óta professzionális fotográfusként és amatőr történészként a Historical Military Photos nevű vállalkozása részeként az első és második világháborúval kapcsolatos felvételeket készít a francia Beaches of Normandy Tours számára. 2014-ben, az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából kezdett el dolgozni ezen a könyvön, mely angol nyelven nemzetközi forgalmazásban is megjelent.

Program:

17:00–18:00 – A vendégek érkezése, a kiállítás megtekintése, welcome falatok/italok

18:00–18:05 – Szalai Zoltán, MCC, köszöntő

18:05–18:07 – Dr. Deli Gergely, NKE, köszöntő

18:07–18:10 – Kulcsár Gábor, HM Zrínyi, köszöntő

18:10–18:20 – Szalay-Berzeviczy Attila, keynote

18:20–18:40 – Dr. Spencer Jones, keynote

18:40–19:40 – Mi az üzenete a nagy háborúnak 2022-ben? – panelbeszélgetés + Q+A

  • Szalay- Berzeviczy Attila
  • Szakály Sándor
  • Demkó Attila
  • moderátor: Gali Máté

19:40–20:40 – Állófogadás, kiállítás, dedikálás


Regisztráció: https://feliratkozas.mcc.hu/regisztracio-a-nagy-haboru-szazeves-nyomaban

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!