Bemutatkozás

A régi Postapalota a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának nyíregyházi központja.

A patinás nyíregyházi ingatlan, az egykori Postapalota épülete új funkciót kapva tölt be ismét jelentős szerepet a nagyváros szellemi és kulturális életében. Itt nyitotta meg új képzési központját az MCC, minek köszönhetően a nyírségi tehetséges fiatalok is bekapcsolódtak az intézmény által biztosított képzési programokba.

A 2022 szeptemberében induló oktatási tevékenységével az MCC tehetséggondozó munkája mellett a város kulturális és szellemi életének aktív szereplőjévé vált.

Történet

1859 óta rendelkezik a város postahivatallal, amelyet akkor bérelt épületben rendeztek be. Két évvel később különkezelésű távirdahivatal is létesült itt, melyet 1887-ben egyesítettek a postával. Az osztrák postából kiválva 1867-ben született meg a Magyar Királyi Posta, ekkortól pedig a postaforgalom középfokú irányítását hét postaigazgatóság látta el – Nyíregyháza városa a nagyváradihoz tartozott.

A helyi kereskedők már 1893-ban szorgalmazták, hogy a postahivatal a város központjában kapjon helyet, és ezzel együtt növeljék a hivatali személyzetet és a levélhordók létszámát is. 1912-ben teljesült a kívánságuk: ekkor épült fel a Postapalota, amelynek telkét a kereskedelemügyi minisztérium 1909-ben vásárolta meg. A két évvel később kiírt tervpályázatot Bernthaller Adolf fővárosi műépítész nyerte meg, míg a kivitelezési munkálatokkal a helyi Pisszer Jánost bízták meg. Az építési munkálatokat összekötötték a városi távbeszélő hálózat vezetékeinek földbe költöztetésével, hogy ezáltal a központi épületekről eltüntessék, illetve csökkentsék a kevésbé dekoratív látványt nyújtó légvezetékek számát. Így kötötték össze az új postaépületet például a városházával, a takarékpénztárral, a törvényszékkel és az evangélikus központi iskolával is. A hivatalok 1912 novemberében foglalták el helyüket, hogy mintegy hatvan éven át szolgálják a város lakóit.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Nyíregyházán is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a nyíregyháziak számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat is rendez az MCC Nyíregyházán az épületben, ezzel tovább erősítve ezzel a város regionális szerepét.

Az értékmentés jegyében Nyíregyházán is egy nagy múltú épületbe költözött az MCC képzési központja. A belvárosban található, jelentősebb felújításon átesett egykori Postapalotában a képzések már 2022 szeptemberében elindultak, az első szakmai rendezvény megtartására pedig év végén került sor.

Az állapotfelmérés eredményei

Az MCC 2022 szeptemberében indította el tehetséggondozó tevékenységét Nyíregyházán. Ahhoz, hogy időben kezdődhessen a tanév, az MCC már 2021 elkezdte feltérképezni a város ingatlan állományát. Az épület keresésekor a mindenkori igények mellett (központi jó elhelyezkedés, ismert/történeti szép épület) figyelembe kellett venni, hogy lehetőség legyen rövid időn belül, zökkenőmentesen elindítani a képzéseket, így gyorsan költözhető, de az igényeket maximálisan kielégítő ingatlant kellett keresni. Önkormányzati, egyetemi és piaci kutatások során rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a Kálvin tér 4-5. szám alatt található ingatlan volt az egyetlen jó megoldás a 2022-es indulásra.

Az épület akkori állapotát adó felújítás 2017-ben történt. Ez magában foglalta a teljeskörű homlokzati renoválást, a gépészeti felújítást, az ablakok cseréjét, valamint a földszint és az első emelet nagy részének felújítását. Az első emelet további szakaszának és a második emeletnek felújítását 2021-ben fejezték be.

Felújítás

Az MCC mikor épületet keresett a nyíregyházi oktatási központjának, az értékmentés miatt is döntött az egykori Postapalota épülete mellett, amelynek a földszinti részén egy fotóstúdió és a Telekom székház is helyet foglalt. A képzési célnak megfelelően az MCC az épületben több helyiség összenyitásával négy oktatási rendeltetésű tantermet és egy konferencia termet alakított ki. Ennek során számos fontos kivitelezési tevékenység zajlott, így a többi között falbontás, vakolatjavítás, festés, laminált padló lerakása, az elektromos rendszer felülvizsgálata, új lámpatestek elhelyezése és nyílászárók cseréje. 

Az átalakításoknak is köszönhetően már egy modernebb környezetben indulhattak el 2022 szeptemberében az MCC Fiatal Tehetség Program és Középiskolás Program képzései. A patinás ingatlan új funkciót kapva tölt be ismét jelentős szerepet a város szellemi és kulturális életében: a fiatalok oktatása mellett a helyi polgárok számára is kínálnak közéleti-kulturális programokat, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat, tovább erősítve ezzel Nyíregyháza regionális szerepét.