Olvasási idő: 3 perc

Aktuális geopolitikai kérdésekről szóló előadással és kerekasztal-beszélgetéssel megtartotta első közéleti szakmai rendezvényét Nyíregyházán a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A helyi képzési központban már szeptembertől elérhetőek a képzések, amelyeken jelenleg 65-en vesznek részt, de a tervek szerint ez a szám pár éven belül a 200-at is elérheti.

Nagy öröm számunkra, hogy immáron a 24. képzési központunkban is zajlik tehetséggondozás és megtarthattuk az első szakmai rendezvényünket – fogalmazott köszöntőjében Szalai Zoltán. Az intézmény főigazgatója elmondta, hogy az idei tanévtől összesen 6 ezer diák képzését látják el 10 éves kortól felmenő rendszerben. A diákok több mint fele a vidéki központokban tanul, ahol az idei évben 300 szakmai rendezvényt tartottak 80 előadóval és mintegy 17 ezer érdeklődővel. Fontos eredményként szólt arról is Szalai Zoltán, hogy Brüsszelben is van már képviselete az MCC-nek, így az intézmény diákjai közvetlenül is betekinthetnek az európai döntéshozatal folyamataiba. A jövő évi tervek kapcsán elhangzott: a Délvidéken és a Felvidéken is szeretne képzési központokkal megjelenni a tehetséggondozó intézmény.

Jászai Menyhért nyíregyházi alpolgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy sikeres geopolitika nem képzelhető el sikeres nemzetstratégia és nemzetpolitika nélkül. Utóbbihoz pedig szükség van olyan tudásközpontokra, mint az MCC. „Örülünk, hogy Nyíregyházán is megkezdte működését az immáron 26 éves Mathias Corvinus Collegium, amelynek nagyon jelentő szerepe van a közösségépítésben is” – tette hozzá az alpolgármester.

A nyíregyházi képzési központ vezetője, Vargáné Bosnyák Ildikó arról beszélt, hogy a fizikai építkezés mellett a szellemi átalakulás időszaka is megkezdődött azzal, hogy ma már 65 diákot készítenek fel arra, hogy később szakmailag felkészülve, megfelelő világlátással, a magyarságuk megőrzésével megállják a helyüket az életben.

Az MCC teljes képzési rendszerét és működését is megismerhették közelebbről mindazok, akik meghallgatták Constantinovits Milán előadását. Az intézmény szakmai főigazgató-helyettese mondta, hogy egyre inkább globális kitekintésű tudáshálózatot épít az MCC és ennek a hálózatnak az alapköveit a képzési központok jelentik. Ahogy más központok esetében, úgy Nyíregyházán is arra törekszik az MCC, hogy partneri kapcsolatot alakítson ki a városvezetés mellett az oktatás és tehetséggondozás helyi szereplőivel, így a pedagógus társadalommal, valamint a szülőkkel is. Fontos eredményként szólt a főigazgató-helyettes arról is, hogy az elmúlt években jelentős fejlődést értek el az erdélyi régióban és a háborús konfliktus ellenére Kárpátalján is működőképes maradt az MCC.

A nyíregyházi képzési központ első nyilvános szakmai rendezvénye egy geopolitikai tárgyú kerekasztal-beszélgetés volt. Az eseményen Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője, valamint Gladden Pappin és Calum T. Nicholson, az intézmény vendégoktatói fejtették ki gondolataikat a többi között az orosz-ukrán háború világpolitikára gyakorolt hatásairól.