Bemutatkozás

A Miskolci Avas Szálló a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának miskolci központja.

Miskolc belvárosának ikonikus épülete ma méltatlan állapotban vár teljes felújításra és arra, hogy újra régi fényében tündökölhessen. Az MCC célja, hogy a miskolci képzési központ diákjai számára egy második otthont alakítson ki a szálló falai között, amely nem csupán egy épület, hanem egy valódi közösségi tér is lehet majd.

Történet

A városlakók által is kedvelt Avas szálloda a II. világháború előtt Korona Szálló néven volt ismert, és 1894-ben nyitotta meg a kapuit, kezdetben 35 szobával. 

Az épület helyén már korábban is állt egy kisebb hotel, ami szintén a Korona nevet viselte. A szálloda mindig is jelentős szerepet töltött be a város idegenforgalmában, vendéglátásában és kulturális életében egyaránt. Az épületben szállt meg Déryné a Pestről elüldözött színészekkel, a kiűzött társulat itt kapott lehetőséget újra a színjátszásra. 1815-ben a Korona udvarán mutatták be a „Tündérország Magyarországon” című darabot, amely útjára indította a miskolci rendszeres színjátszást. 1883-ban a miskolci születésű Laborfalvi Róza itt ünnepelte pályafutásának 50. évfordulóját, a díszelőadásán jelen volt férje, Jókai Mór is.

Az Avas Szálló sorsa 1987-től vett szomorú fordulatot: a szállodát bezárták, s bár több tulajdonosváltás is történt, az épületet nem újították fel, megmentése, hasznosítása évek, sőt, évtizedek óta napirenden volt, de mindezidáig megoldatlan maradt.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb regionális központokban, így Miskolcon is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a miskolciak számára is nyitott eseményeket, például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Miskolc regionális szerepét.

Az MCC már 2015 óta jelen van Miskolcon: ekkor indult el az általános iskola felső tagozatosait célzó Fiatal Tehetség Program (FIT). 2021 szeptembere jelentette a bővülés első lépését, ekkor nyitotta meg kapuit Miskolcon az MCC Középiskolás Programja (KP) és Egyetemi Programja (EP), melyek számos lehetőséget tartogatnak a kíváncsi és a világról többet megtudni igyekvő diákok számára. 

Az állapotfelmérés eredményei

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) gőzerővel dolgozik azon, hogy Miskolc többszáz éves múlttal rendelkező, erősen elhanyagolt állapotban lévő, műemléki védelmet élvező épületegyüttese, az Avas Szálló megújuljon, és ismét egykori fényében pompázhasson. 

Az eddigi időszak egyik legfontosabb feladata az állagmegóvás volt. Minél hosszabb ideig rongálódik ugyanis az épület, annál nehezebbé válik majd a helyreállítás, és annál több, újabb és újabb megoldandó probléma kerülhet elő a munkálatok során.  Elsődleges cél volt tehát megóvni az épületet a további állagromlástól, minek érdekében a hiányzó nyílászárók helyét ideiglenesen bedeszkázni volt szükséges, a tető hiányzó részeit pedig fóliával kellett pótolni.

2022. júliusában indulhat a tervezési fázis, ami tervezetten 2023 júliusáig tart majd, a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás pedig 2023. augusztustól 2024 januárjáig zajlik. A kivitelezési munkálatok a tervek szerint 2024 februárjában kezdődnek meg, a teljes műemléki rekonstrukció pedig várhatóan 2025 decemberére fejeződik be.

Az MCC tervei szerint a nagy múltú épület 2025 végétől fogadhatja a legtehetségesebb diákokat, a miskolci polgárokat és vendégeket.

Tervek

Az MCC az Avas Szállót tervei szerint felújítja, ezt követően az épület egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, funkcionál szálláshelyként, illetve nyitott rendezvényekkel járul majd hozzá a helyi közösségek építéséhez. A miskolci MCC központ a borsodi fiataloknak segít a sikeres célba érésben.

A felújított épületben az általános és középiskolai program is működni fog, az egyetemi program oktatási és lakóegységei mellett pedig a legfontosabb, műemléki terek a széles közönség számára is elérhetőek lesznek szakmai és kulturális rendezvényeink során.

Az MCC-nek köszönhetően néhány éven belül a romok helyén egy új, gyönyörű épület áll majd.