Az Aranybika Szálló a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának debreceni központja.

A jelenleg rossz állapotú, kihasználatlan szálloda ugyanannyira hozzá tartozik cívisváros történelméhez és mindennapjaihoz, mint például a református Nagytemplom, a Déri Múzeum vagy éppen az egyetem főépülete. A cívisváros főterének nagy múltú, patinás épülete az alapítvány ingatlanfejlesztésének köszönhetően komplex tehetséggondozó, így oktatási, kutatási, rendezvényhelyszíni, reprezentációs, szállás- és irodafunkciót lát majd el. Az épületegyüttes egy része a kollégista fiatalok lakóhelye is lesz.

Bem apó, vagy éppen a Petőfi Sándort kikosarazó Prielle Kornélia egykori lakhelye az MCC-nek köszönhetően a jövőben is szerves része és pompája lesz a városnak.

Történet

Az 1699-ben még fogadóként, később szállodaként üzemelő „Arany Bikában” magyar nagyságok sora szállt meg. Többek között Bem József tábornok, Széchenyi István, Vörösmarty Mihály, később pedig Móricz Zsigmond, IV. Károly és Bartók Béla is vett ki szobát itt. Az 1915-ben épült, eklektikus stílusban tervezett épület terveit Hajós Alfréd építészmérnök készítette. A szálló évtizedeken keresztül a város kulturális életének központja volt, valamint kedvelt közösségi helyként és rendezvényhelyszínként is funkcionált.

A világháborút követő államosítás a szállodát sem kerülte el. A rendszerváltozás után egységeinek egyszerre a megyei és a városi önkormányzat, továbbá később különféle magánvállalatok is tulajdonosai lettek, és az épületkomplexum állapota sajnos lassan romlani kezdett.

Fordulat 2021 tavaszán következett be, amikor az épületet megvásárolta az MCC.

Képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány célja, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb egyetemi városokban, így Debrecenben is. A felújítást követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és bentlakásos diákszállásként működik majd. Az említett funkciók mellett a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a debreceniek számára is nyitott eseményeket: például könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat tervez az MCC rendezni majd az épületben, tovább erősítve ezzel Debrecen regionális szerepét.

Az MCC 2020 decemberében kezdte meg működését Debrecenben a Fiatal Tehetség Programmal (FIT), ami az 5. osztályos diákokat képzésével indult. Mára azonban már nem csak a FIT képzése várja az érdeklődőket: 2021 szeptemberétől már a Középiskolás Program (KP) és az Egyetemi Program (EP) is elérhetőv az itt tanuló fiatalok számára. Cél, hogy a bennük rejlő tehetséget sikerrel kibontakoztassák és kamatoztathassák.

Az állapotfelmérés eredményei

Az Aranybika Szálló, a korábban négycsillagos besorolású, impozáns szálloda az elmúlt évtizedekben végig hotelként üzemelt, ám bezárása előtt már csak egy rosszabb panzió szintjét tudta megközelíteni. Az épületet tulajdonosai teljesen kizsigerelték, a karbantartási munkák és felújítás teljes hiánya megdöbbentő szintre rontotta le a szálló állagát. A gépészeti rendszerek kaotikusak és elavultak, az elhanyagoltság és a fejlesztések hiánya gyakorlatilag használhatatlanná tette azokat. A legnagyobb problémát a szállodához 1976-ban hozzáépített, a városképből is kilógó, szocialista korra jellemző új szárny jelenti. Ebben az épületrészben jelenleg minden tekintetben szinte apokaliptikus körülmények uralkodnak. Vitathatatlan, hogy ezt az állapotot rendezni kell.

Tervek

Az MCC küldetésének tekinti, hogy visszaadja az Aranybika Szálló fényének ragyogását, hogy az újra elfoglalhassa méltán kiérdemelt helyét a város életében – annak pezsgő kulturális központjaként.

Az épület rekonstrukciója a szocializmus ideje alatt épült szárnnyal kezdődik majd, ennek elkészültét követően nyerheti vissza majd régi patináját a 100 évnél is idősebb, legendás épület. A szálló országos szinten kiemelt műemlék épületnek számít, melynek műemléki értéke a Parlamentével azonos kategóriába tartozik. Ebből kifolyólag már egyetlen szoba kifestéséhez is falrestaurátori kutatás szükséges, így hát az ehhez szükséges örökségvédelmi engedélyek beszerzését is mielőbb el kell kezdeni. Az új épületszárny felújítási munkálataival párhuzamosan mindent megteszünk azért, hogy a szükséges adminisztráció rendben le tudjon zajlani, és minél hamarabb neki tudjunk látni a teljes körű renovációnak.

Az MCC tehát nemcsak a szálló korábbi szépségét kívánja visszaadni, de új funkcióval felruházva célunk, hogy ismét megtöltsük azt élettel, és újra a városi közélet használatába bocsáthassuk.