Olvasási idő: 3 perc

Több mint 130 érdeklődő mellett, 6 szakértő közreműködésével rendezték meg az MCC első vidéki Election Night rendezvényét Debrecenben. A helyi képzési központ teltházas eseményén a résztvevők mélyebb bepillantást nyerhettek a holland belpolitikába.

Az estet Bognár István Ádám képviselet-vezető nyitotta meg, majd Eric Hendricks, szociológus, a Danube Institute vendégkutatója rövid áttekintést adott a holland választási rendszerről és a jelenlegi politikai helyzetről. A szakértő elmondta, hogy Hollandia alkotmányos monarchiaként működik, miniszterelnöke Mark Rutte, az EU egyik legrégebben hivatalban lévő miniszterelnöke. Jelenleg 16 párt képviselteti magát a parlamentben, továbbá vannak független képviselők is. A holland választási színtér dinamikus változása és a népszerűségi mutatók heti ingadozása megnehezíti a politológusok és politikai elemzők dolgát. A vezető pártok (VVD, PVV, NSC és a munkáspárti-zöld baloldali együttműködés) erőteljesen dominálnak, ugyanakkor a holland választási rendszer specifikuma miatt valószínűleg koalíciós egyeztetések szükségesek a kormányalakításhoz.

Az eseményen elhangzott, hogy a holland politikában a közvélemény bizalma kiemelten fontos. Az elmúlt években a Mark Rutte vezette koalíció számos kihívással szembesült, beleértve a COVID-19 okozta megosztottságot. A kormányon belül ismert feszültségek voltak, különösen a migrációs kérdés kapcsán, ami alacsony bizalmi indexhez vezetett. A tömeges bevándorlás nem új jelenség Hollandiában, valójában a 60-as években kezdődött, amikor a holland kormány, valamint Törökország és Marokkó megállapodást kötött a vendégmunkások fogadásáról. Jelenleg Hollandia lakosságának 5%-a marokkói vagy török, míg 2%-a indonéz eredetű.

Az elmúlt év jelentős fordulópont volt, mintegy 400.000 ember érkezett Hollandiába, kevesebb, mint 180.000 pedig távozott az országból. Az érkezők közül több mint százezren Ukrajnából jöttek. A lakhatási kérdést jelentős probléma, hiszen hivatalos adatok szerint 990.000 lakóegység hiányzik a piacról és az összes politikai párt egyetért abban, hogy ezt a kérdést kezelni kell az elkövetkező választási időszakban.

Az előrehozott választás sok izgalmat tartogatott, végül kiderült, hogy a Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) kapta a legtöbb szavazatot, így hamarosan elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások.