Békéscsaba - megmenekült a hányatott sorsú kúria

Új ingatlanban kezdhette meg 2023-ban tehetséggondozási tevékenységét a Mathias Corvinus Collegium Békéscsabán. A helyiek által csak Szalay-kúriának nevezett épület a belvárosban, az Andrássy u. 38. szám alatt, a sétáló utca közelében, a város frekventált részén helyezkedik el. A több mint 700 négyzetméter alapterületű, helyi védelmet élvező ingatlan jelentős felújításon ment keresztül, így régi fényében csillogva várja a tehetséges fiatalokat és a közéleti programok iránt érdeklődő lakosokat.

A békéscsabai MCC új otthona az 1896-ban épült ingatlanban kapott helyet. Szalay Sándor földbirtokos, a helyiek körében közismert Szalay-família tagja döntött úgy, hogy az akkori Vasút utca középső szakaszán egy kúriát építtet magának és a családjának. Aztán a történelem közbeszólt: a kommunista időkben az ingatlant úttörőházzá alakították át az ötvenes években, majd úgy döntöttek, hogy óvodát nyitnak benne, ami ismét átalakítással és az eredeti épület sérülésével járt. Ráadásul az óvoda idővel megszűnt, a Szalay-kúria pedig sokáig üresen állt és rohamosan romlott az állapota. Később egy újabb fordulattal a csabai Ifjúsági Ház egyes funkcióit a Szalay-kúriába tették át és Andrássy Úti Társaskör néven ismét élet költözött az ódon falak közé. Aztán egy idei megint üresen állt, s félő volt, hogy az enyészet martalékává válik, de a békéscsabai önkormányzat 2020-ra uniós forrásból energetikailag korszerűsítette az épületet.

A helyi védelmet élvező épület 2022-ben került az MCC alapítvány tulajdonába, az értékesítés nyílt pályázat útján történt. Az Andrássy út egyik utolsóként megmaradt polgári háza, az út középső szakaszának legszebb épülete jelentős felújításon esett át. A 2020-ban részben akadálymentesített épületet az alapítvány átfogóan felújította: a falak utólagos vízszigetelésével, továbbá valamennyi belső tér teljeskörű (padlók, falak, álmennyezetek) felújításával, új elektromos- és fűtési hálózat épült ki. Az esetenként már működésképtelen századfordulós nyílászárókat helyreállították, az udvaron térkő burkolat készült ágyazattal és parkolóhelyeket alakítottak ki, valamint rendbe tették a zöldfelületet is.