Kutatási évemet tudományos segédmunkatársként a Migrációkutató Intézetnél fogom tölteni Janik Szabolcs igazgatóhelyettes mentorálása alatt. Tanulmányaimat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végeztem, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nemzetközi biztonság- és védelempolitikai alapképzésén, ahol 2021-ben diplomáztam Summa Cum Laude minősítéssel. Szakdolgozatom témái az afrikai orosz terjeszkedés és a magánhadseregek alkalmazása, illetve a hibrid hadviselés voltak. 2021-ben fejeztem be a Mathias Corvinus Collegium Társadalomtudományi Iskolájának képzését is. Korábban MCC Fellowship-es diákként több, mint három hónapot töltöttem Visiting Fellow-ként a varsói Warsaw Institute-ban is, de dolgoztam már a Mandiner.hu-nál is, mint külpolitikai újságíró, tudósító és hírügyelő. Jelenleg a Neokohn.hu-nál végzek külpolitikai újságírói tevékenységet. 2020-ban Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát nyertem, melynek eredményeképp 2021-ben annak országos döntőjében mérethettem meg magam, ahol különdíjat nyertem kutatásommal. 2020 januárja és 2021 februárja között az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiumának alelnöki tisztségét is betöltöttem, előbb, mint ügyvivő, később azonban a tagság is megválasztott.

Kutatási téma:

Migrációs válság és hibrid hadviselés - A fehéroroszországi határkrízis jelentése

A 2021-es fehéroroszországi határválság egy teljesen új migrációs útvonalat hozott létre, relatíve új vándorlás-szervezési eszközökkel. A Lukasenka-adminisztráció a Nyugat által kivetett szankciók ellen az illegális migráció szervezését alkalmazta, hogy hibrid módszerekkel próbáljon meg nyomást gyakorolni az Európai Unióra. Míg a fehéroroszországi törekvések nem jártak sikerrel, illetve a 2022-es ukrajnai háború létrehozott egy újabb és sokkal nagyobb menekültválságot, az Unió ellen egy olyan új hibrid hadviselési eszközt alkalmazott Minszk, melynek meg- és kiismerése alapvető biztonságpolitikai feladata a szövetségnek.

Kutatásomban arra próbálok választ találni, hogy a fehéroroszországi államvezetés pontosan miképp hajtotta végre az irreguláris migrációs eszközök szervezését; hogyan kötöttek ki közel-keleti, közép-ázsiai és szubszaharai-afrikai migránsok a fehérorosz-lengyel, -litván és -lett határszakaszokon; hogyan sikerült a közvetlenül érintett államoknak megoldást találniuk a krízisre; miképp ért véget a fehéroroszországi migrációs válság; miben különbözött az Unió keleti határszakaszán kialakult kihívás a korábban Marokkó által alkalmazott erőfeszítésektől Ceuta és Melilla enklávék mentén; mit jelenthet a jövőben ennek az új hibrid eszköznek az ismerete, hogyan tudja ezt hasznosítani az európai közösség és hazánk?