Olvasási idő: 2 perc

A tűzoltásként szervezett csapatépítők helyett a szervezeti stratégiával összehangolt vezetőfejlesztés segítheti a szervezetek változáshoz történő hatékony alkalmazkodását – erről, valamint a egyéni teljesítmény növelésével kapcsolatban is megfogalmazott érdekes tényeket és tapasztalatokat Porkoláb Imre a zalaegerszegi MCC-ben.

2022. április 21-én a zalaegerszegi MCC meghívott előadója, Porkoláb Imre az egyéni csúcsteljesítmény eléréséhez szükséges feltételek ismertetésével kezdte teltházas előadását. Szólt arról is, hogy a munkavégzés, a teljesítmény több módon is fokozható, akár munkavégzésről, akár sportról legyen szó. Nem mindegy az sem, hogy az egyén milyen módon energetizálódik, azaz mikor és hogyan alszik,  mikor és milyen ételeket fogyaszt, hogyan lélegzik… Kiemelten fontos lépéseket tenni a kiégés megelőzése érdekében is. Az értekezleteket például nem feltétlenül szükséges egy ablaktalan tárgyalóteremben megtartani, hanem a véleménycserét le lehet folytatni akár egy rövid séta keretében is.

Az előadás második felében a szervezetek környezethez történő alkalmazkodásáról is szó esett. A VUCA környezetben különösen fontos, hogy a vezető felismerje a változás szükségességét és a szervezet sajátosságainak megfelelő módon segítse azt elő. A vezető akkor tud a szervezeti változás élére állni, ha ő maga is képes változni, alkalmazkodni.

Porkoláb Imre a Vezetőképző Akadémia igazgatójaként bemutatta a legújabb vezetőfejlesztési trendeket és kihívásokat is. Véleménye szerint a vezetők kiválasztásának módszerén is érdemes változtatni, már nem a hagyományos kompetenciák listázása jelenti a leghatékonyabb módszert a megbízni kívánt személy megtalálására.

Az előadó a katonai életpályájáról hozott példákat is hozott, majd az előadás végén válaszolt a kérdésekre és beszélgetett a résztvevő diákokkal, érdeklődő cégvezetőkkel.