Olvasási idő: 3 perc

A február 24-én hajnalban kirobbant orosz-ukrán konfliktus megrázta az egész világot: úgy a diplomáciai szakembereket, mint az egyszerű embereket. Hazánk szempontjából fokozta a helyzetképet a tény, hogy évtizedek óta nem volt példa háborús helyzetre a közvetlen szomszédságunkban, ezért a mai generációk számára a szituáció szinte felfoghatatlannak tűnt. E szomorú helyzetben felértékelődött a diplomácia nyújtotta megoldási lehetőségek szerepe, mint például a tárgyalások és fegyverszüneti megállapodások előtérbe helyezése, melyek magukban rejtik azt az alapvető fontosságú kérdést is, hogy tárgyalások útján valóban sikerülhet-e békés úton rendezni egy háborús konfliktust – főleg úgy, hogy a fegyverszünet tartósnak bizonyuljon. A történelmi tapasztalat nyújt rengeteg példát pro és kontra, azonban, hogy jelen konfliktus kimenetele ily módon megoldhatóvá válik-e, arra aligha tud valaki megnyugtató választ adni. Az orosz-ukrán konfliktus mentén mutatta be Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője a diplomácia szerepét a háborús konfliktusokban. A győri MCC képzési központ rendezvényén többnyire egyetemista hallgatók vettek részt és tették fel kérdéseiket az előadónak.

A háborús konfliktusok esetén a diplomáciai megoldások szerepe valóban felértékelődik, azonban nem szabad teljes egészében rájuk hagyatkozni – figyelmeztetett az előadó. A tárgyalásokat érdemes azon paraméterek mentén folytatni, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók és ezáltal a tartós fegyverszünet biztosítható. A tárgyalási folyamatok során figyelembe kell venni különböző szempontokat, melyek a sikeres megállapodás alapjait képezhetik. Ilyen például a nemzeti érdek maximális előtérbe helyezése más, eltérítő szempontok (politikai párt, egyéni ambíció) helyett. Nagyon fontos szempont a közös érdekek erősítése, fejlesztése, valamint a tárgyalópartnerhez való alkalmazkodás is. A hosszú távú békés kapcsolat megalapozása csak szakszerűen kidolgozott, előremutató, kompromisszumos javaslatok alapján lehetséges. Háborús konfliktus esetén elengedhetetlen egy harmadik fél kezdeményező szerepe a tárgyalások alakulásában, melyre a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus során az előadó véleménye szerint Franciaország mutatkozik a legalkalmasabbnak, hiszen Macron elnök stratégiai autonómiát „meghirdető” politikája fő célkitűzése az európai biztonságpolitikai és gazdasági stabilitás elérése. A harmadik félnek élveznie kell mindkét háborús fél elfogadását és esetleges szimpátiáját. Azt, hogy e konfliktus milyen időtávon és miképpen fog alakulni, sajnos nem tudjuk megmondani, de azt, hogy a világgazdaságban erőteljes átalakulást eredményez, és bizonyos szempontból már eredményezett is, biztosra vehetjük. Új gazdasági hegemóniák kialakulását és a dollár korszakának végét reális következménynek látja Kiss Rajmund. Az előadás végén számos kérdés érkezett az előadó felé, melyek főként a jelenlegi konfliktus kimenetelét és kirobbanásának okát firtatták.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2022. május 5-én 17.00 órakor kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Liu Shaolin Sándor és Bánhidi Ákos részvételével, Pengeélen – a téli olimpia magyar szemmel címmel.