Olvasási idő: 2 perc

Megtartotta első nyilvános szakmai előadását az MCC szolnoki képzési központja a város ikonikus helyszínén, a RepTárban szerda este. Hogy a téma aktualitásának köszönhető (földgáz- és rezsiválság Európában) vagy az előadó személyének (Dr. Ferkelt Balázs korábban a Szolnoki Főiskolán – ma már Debreceni Egyetem Szolnoki Campus – dolgozott és a hallgatóságból sokan ismerősként köszöntötték), de teltház volt az előadáson.

Vigóczki Máté Oroszország kutatóként az orosz oldalt, míg Dr Ferkelt Balázs a német energiapolitikát mutatta be. Az előadás során szót ejtett a hamarosan az MCC gondozásában megjelenő, Angela Merkelről szóló könyvről, mely tartalma szerint 3 fő kritikát fogalmaz meg a volt német szövetségi kancellár politikai tevékenységéről (atomenergiából való kiszállás, menekültválság és a Brexit helyzet kezelése).

Míg Németország 2050 helyett szeretné 2045-re megvalósítani a karbonsemlegességet, addig Oroszország 2060-as dátumot tűzött ki. A hallgatóság is e témakör mentén tette fel kérdéseit: főként arra voltak kíváncsiak a résztvevők, hogy Németország zöld átállása milyen hatással lesz az autógyártásra, származhat-e ebből előnye Magyarországnak. Ferkelt Balázs szerint bár az autóipar sok bizonytalan tényezőből áll, ezért ezt a kérdést más összetevőkkel együtt érdemes vizsgálni, de mindenképpen a gyártókapacitás átcsoportosításával fog járni. Mivel a gázfelhasználás láncolata az előállítástól a fogyasztói felhasználásig igen hosszú, az is felmerült kérdésként, hogy hány százalék a gáz árának a logisztikai költsége.

A kérdések sorát a panelprogramok hasznosságáról való értekezés zárta: kiderült, hogy a kohéziós alapba magyar kezdeményezésre került be az épületek energetikai támogatása, amit nem csak panel épületek esetén lehet igénybe venni. Ennek az előnynek a kommunikációs erősítésére lenne szükség, hogy szélesebb körben elterjedjen, hiszen az energiafelhasználás csökkentése a közlekedés mellett az épületenergetikával érhető el.