Olvasási idő: 2 perc

Milyen érzés egy háborút testközelből független szemlélőként megtapasztalni és hogyan lehet nőként érvényesülni egy ilyen viszontagságos közegben, miközben nap mint nap életveszélyes szituációkban kell helytállni? Emellett pedig milyen szakmai fejlődést kínál egy ilyen rendkívüli helyzet? Többek közt e kérdések megválaszolásáért az MCC-Mindset Pszichológia Iskola által szervezett háttérbeszélgetésen ezúttal Lakatos Judit biztonságpolitikai szakértőt láttuk vendégül, aki egy nemzetközi szervezet ukrajnai megfigyelő missziójában dolgozik 2015 óta. A szakértővel az MCC egyik diákja beszélgetett.

Lakatos Judit nemrég érkezett haza Ukrajnából, ahol éveket töltött az ukrán erők és a szakadár csapatok közti harcok megfigyelésével egy független nemzetközi misszió tagjaként. Elmesélte mindennapinak korántsem nevezhető munkájához vezető útját, majd külön kitért a harctéri tapasztalataira. A szakértő rengeteget beszélt arról, hogy társaival szinte minden nap terepen kellett teljesíteniük, testközelből vizsgálva, hogy a harcoló felek eszközeikkel és járműveikkel valóban betartják-e a nemeztközi megállapodásokat. Emellett kiemelte, hogy műhold- és drónfotó elemzőként is dolgozott, és részletesen körülírta, hogy milyen nehézségekkel, valamint előnyökkel jár egy ilyen fontos szerep.

Továbbá a beszélgetés kitért arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy nőnek, akik férfiak által dominált szektorban dolgozik, és Lakatos Judit személyes anekdotákon keresztül mesélt a hátrányokról, amik még egy nemzetközi szervezeten belül is érintik a női munkavállalókat. Kifejtette, hogy a nemi aránytalanságokért számos szervezeti és strukturális tényező felel, melyekkel ő maga is szembesült.

A szakértő a beszélgetés végén rövid ajánlóval is inspirálta a kalandvágyó hallgatókat efféle munkák keresésére, illetve saját élményeinek és nézőpontjának feltárásával válaszolt a közönség kérdéseire.