Olvasási idő: 2 perc

Dr. Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémiájának igazgatója volt a szombathelyi MCC képzési központ nyilvános szakmai rendezvényének vendége. Az este során megosztotta katonai tapasztalatait a hallgatósággal, illetve rávilágított arra, milyen lehetőségeink vannak a vezetőképzés átalakítására.

Bevezetőjében Porkoláb Imre bemutatta, milyen ütemben gyorsult fel a technikai fejlődés napjainkra. Felhívta rá a figyelmet, hogy az emberi adaptációnak sokkal gyorsabban kell (kellene) követnie ezt a fejlődést. Szaporodó feladataink ellátásához energiamanagementünkön kell alakítanunk: sokkal tudatosabban kell összpontosítanunk energiáinkat, ehhez pedig elengedhetetlen valamiféle napirend kialakítása. A legnehezebb feladat a fókuszált energia megtartása – ha ez sikerül, jóval hatékonyabban tudunk dolgozni.

Bármely tevékenység során – akár a katonai akciók során is – cél az ún. flow állapot elérése. Érdekes módon ebben a tudatállapotban agyunkat kisebb százalékban használjuk, mint a flow-n kívül, mégis hatékonyabban tudunk dolgozni. A prefrontális lebeny ilyenkor „kikapcsol”, úgy érezzük, mintha az idő lelassulna, félelmeinket kizárjuk. Ebben a koncentráltabb összpontosításban tudunk igazán termékenyek lenni.

A nagyvállalatok vezetőképzésének átalakításával kapcsolatban Porkoláb Imre elmondta, hogy hosszú folyamat eredményeként lehet azt végrehajtani. Tisztában kell lennünk a hagyományos módszerek hasznával, de ezeket ötvözni kell a modern technológia vívmányaival. Kulcsfontosságú, hogy a megfelelő vezetőt válasszuk ki céljaink eléréséhez. Porkoláb Imre szerint ehhez nem a klasszikus képességalapú toborzást kell alkalmaznunk, hanem sokkal komplexebb módszerekkel kell keresnünk a „pozitív deviánsokat”. Ők azok, akik a számukra biztosított döntéshozatali teret teljesen bemozogják, de nem lépik át annak határait.

Hallgatói kérdésre az előadó elmondta, hogy az oktatási rendszerbe is beszivárogtatható ez a szemlélet. Bár ez hosszú folyamat, jelenleg is van néhány reménykeltő kezdeményezés.

Az előadást követő kötetlen beszélgetés során szó esett az ukrán-orosz válságról, a toborzás néhány konkrét technikájáról és Porkoláb Imre katonai tapasztalatairól is.