Olvasási idő: 2 perc

Raffaella Tenconi, a londoni ADA Economics igazgatója interaktív szemináriumot tartott az MCC hallgatóinak, ahol többek között hangsúlyozta, hogy az adatalapú világunkban a pontos gazdasági előrejelzéshez az adatok puszta megléténél fontosabb, hogy a használt adataink megbízhatóak legyenek.

A makrogazdasági elemző budapesti látogatásán a digitális világban rejlő gazdasági lehetőségekbe vezette be a diákokat. Tenconi előadásában rámutatott, hogy a digitalizáció gyakorlatilag a gazdaság minden szegmensére hatással van. Egyfelől reálgazdaságban az új digitális megoldások mindinkább kiegyenlítettlenné teszik a munkaerőpiacot, s a gazdasági teljesítmény mérésére vonatkozó nehézségeket is magukban hordoznak. Másrészt a pénzügyi piacokon is komoly változások figyelhetők meg - erre példaként az ESG-k és a blokkláncok kérdését hozta fel a kutató. Harmadrészt pedig az emberi tényezőre is nagy hatással van a digitalizáció, hiszen a túl sok információ kognitív túlterheltséghez és a készségek gyors erodálódásához vezetett. A változások kapcsán a kutató kiemelte, hogy ezek vizsgálatakor fontos szem előtt tartani az időtényezőt is, hiszen bár lehet, hogy hosszútávon előnyös folyamatok küszöbén állunk, rövidtávon mégis nagyobb egyenlőtlenséghez vezet majd a digitalizáció.

A szeminárium során a szervezet nevéhez hűen - Analyse. Debate. Act. - a szakértői elemzést követően élénk szakmai diskurzus bontakozott ki a Tenconi és az MCC-s hallgatók közt. A kérdések közt olyan témákat érintettek a jelenlévők, mint a Big Data megoldások felhasználhatósága a kkv-k körében vagy éppen az adatszerzésre vonatkozó módszertani kérdések.

Írta: Nagy Márton