Olvasási idő: 4 perc

Egyedülálló tehetséggondozás, speciális tudás, összetartó közösség és maradandó élmények – ezt kínálja a diákoknak a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Indul a jelentkezési időszak az ingyenes, iskola mellett végezhető képzésekre. A fiatalok az ország bármely településéről, valamint határon túli városokból is bekapcsolódhatnak.

A főváros mellett vidéki és határon túli központokban várja a diákokat az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) és Középiskolás Programja (KP) 2021 szeptemberétől. A jelentkezési időszakban a FIT augusztus 30-ig várja a 4. osztályos (Kárpátaljáról az 5. osztályos) diákok, a KP június 13-ig a 9–12. évfolyamos középiskolások jelentkezését.

Fiatal Tehetség Program (FIT)

A FIT az országban egyedülálló módon komplex tehetséggondozást kínál felső tagozatos diákoknak játékos oktatás keretein belül, a gyakorlati élethez szorosan kötődő ismeretek elsajátításával.

Az általános iskolások a félév során belepillantanak a robotika világába, tanulnak a művészet és a matematika kapcsolatáról, kísérleteznek, okulnak a környezetvédelemről, tudatos internethasználati képzésben részesülnek, és formálódik a pénzügyi látásmódjuk is. A FIT Program egészen nyolcadikos korukig kíséri el a diákokat. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, a gyakorlatorientált tehetséggondozó képzés mellett a közösség is épül a szabadidős programok, kirándulások, sportolási lehetőségek által. Így az évek alatt egyre erősebb kötelék alakul ki az MCC-s diákok között.

A FIT képzései szeptembertől a következő városokban érhetők el: Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szekszárd, Szeged, Békéscsaba, Miskolc, Debrecen, Beregszász, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy. A programra jelentkezni a fit.mcc.hu oldalon lehet; a jelentkezés feltétele a szülői ajánlás.

Középiskolás Program (KP)

A Középiskolás Programon belül a diákok amellett, hogy tovább mélyíthetik tudásukat, olyan készségeiket fejleszthetik, amelyek későbbi tanulmányaik, karrierjük során is hasznosak lehetnek. Az alapvetően e-learning alapú képzést havonta egy országos, budapesti személyes készségfejlesztő nap, kihelyezett vidéki képzési alkalmak, valamint tehetségtáborok, tanulmányi kirándulások, angol és német nyelvi kurzusok színesítik.

A középiskolásoknak kínált témák palettáján megtalálható a modern kori történelem, a nemzetközi kapcsolatok, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom, valamint a magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő kurzusok is. Az online képzés mellett a felvételiző diákok maguk választják ki, mely városok szakmai rendezvényeit kívánják látogatni. A személyes képzési alkalmakon a diákoknak lehetőségük nyílik ismert és elismert szakértők által tartott előadásokon, különböző általános készség– és képességfejlesztő tréningeken részt venni.

A képzések 2021 őszétől az alábbi városokban lesznek elérhetők: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Kolozsvár, Marosvásárhely, Arad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Csíkszereda, Székelyudvarhely.

A Középiskolás Programba 2021. június 13-ig lehet jelentkezni egy szabadon választott könyv, film, sorozat vagy előadás kapcsán írt  kritikai esszé beküldésével.

A Középiskolás Programról és a jelentkezés pontos menetéről a program honlapján olvasható bővebb információ.