Olvasási idő: 3 perc

Pásztor István, Vajdasági Magyar Szövetség

Újvidéken, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági parlament elnöke fogadott minket. Pásztor elnök úr bemutatta a VMSZ működését és a magyar érdekérvényesítés eszközeit Szerbiában. A VMSZ magyar, regionális, kisebbségi jobbközép pártként határozza meg magát, a párt a vajdasági magyar közösség döntő többségének támogatását élvezi, és nincs olyan vajdasági magyar település, ahol nincsenek jelen valamilyen módon. A párt elsősorban a kultúra, az oktatás, a sport és a civil szféra területén aktív. A VMSZ együttműködik a szerb pártokkal, a közös érdekeket keresik, hogy kedvező megállapodásokat köthessenek. A VMSZ mind önkormányzati, mind vajdasági tartományi, mind országos szinten jelen van, a párt politikusai államtitkári pozíciókat is betöltenek. A VMSZ munkáját nagy mértékben elősegíti a történelmi távlatban is rendkívül jó magyar-szerb viszony, amelyhez szükség volt a jó személyes kapcsolatra a politikai vezetésben, és az egymásra utaltságra.

Magyar Szó

Ezt követően látogatást tettünk az 1944-ben alapított Magyar Szónál, a Vajdaság egyetlen magyar nyelvű napilapjánál, ahol betekintést nyerhettünk a lap történetébe, működésébe és kiadványaiba. A Magyar Szó saját nyomdát is működtet, a nyomtatott és online újság mellett könyveket is kiad. A Magyar Szó székháza a közelmúltban felújításra került, a jövőbeni tervek között szerepel egy magyar nyelvű bölcsőde megnyitása az épületben.

Európa Kollégium

Az újvidéki program zárásaként meglátogattuk az Európa Kollégiumot, amely egy szakkollégium, amelyben az Újvidéki Egyetemen tanuló vajdasági magyar egyetemisták laknak és tanulnak. A szakkollégium a küldetésének tekinti a vajdasági magyar értelmiség megerősítését és a fiatalok képzését, így a számos szakterületen tanuló hallgatók a kollégiumban műhelykutatásokban való részvétel által elmélyedhetnek a szakterületükben. A szakmai munka mellett nagy hangsúlyt kap a magyarsághoz való kötődés megerősítése és a kulturális művelődés is.

Írta: Bácsi Attila