Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt években a közösségi média megváltoztatta társadalmunkat, a vállalatok óriási összegeket költenek reklámra, folyamatosan adatokat gyűjtenek a fogyasztókról. A Szilícium Völgyben nagyon korán felismerték, hogy a fogyasztó érzelmeire és fokozottan negatív érzelmeire hatva érhet igazán célba az üzenet. Ez azonban megosztottsághoz, társadalmi széthulláshoz vezethet – fejtette ki véleményét a beszélgetés bevezetőjében Dr. Calum T.M. Nicholson, az MCC és a Danube Institute közös vendégoktatója szeptember 28-án az MCC debreceni képzési központjában. Az elképesztően izgalmas téma mellett az esemény különlegességét adta, hogy a debreceni MCC jogász hallgatója, Soltész Tamás kérdezte a korábban a Cambridge-i Egyetemen is kutató előadót.

A közösségi média a társas, személyes kapcsolatainkra egyértelmű veszélyt jelent, de megfigyelhető, hogy egy szűk réteg már felismerte ezt, ennek hatására egyre tudatosabban használják a különböző platformokat. A szakértő megjegyezte: kezdetben minden nagy találmány óriási hatást gyakorolt a társadalomra. Példaként említette a náci Németországot, ahol az emberek szinte bármit elhittek, amit a rádióban hallottak, hiszen egy új, érdekes és megbízható találmány volt. Az Egyesült Államokban ugyanez a jelenség volt megfigyelhető a TV reklámokkal kapcsolatban az 1950-es években.  A tudatos médiahasználattal kapcsolatos kérdésre az előadó kiemelte: a közösségi médiát egy óriási lehetőségnek tartja, de sokat kell még tanulni a megfelelő használatáról. Nehéz kiszűrni a valós információkat, hiszen az elmúlt évek is arra világítanak rá, hogy az emberek objektív igazságra vágynak. A gyermekek és fiatalok tudatos médiahasználatának kialakítása véleménye szerint az elkövetkezendő évek egyik kiemelt feladata kell, hogy legyen.

A hallgatóság soraiból sok egyéb mellett kíváncsiak voltak Dr. Nicholson véleménybuborékokkal kapcsolatos gondolataira.

„Nincs gond azzal, ha két véleménybuborék ütközik! Az viszont probléma, hogy azok az emberek, akik elhagynak egy buborékot, sokszor felerősödő gyűlölettel találkoznak.” – vélte a szakértő.

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC, melyeken napjaink és a világ fontos kérdéseivel foglalkozhatnak. A következő előadás 2022. október 4-én lesz „A mentális teljesítményfokozás szerepe a sportban” címmel. Az előadó Fülöp Ákos, az MCC sport és teljesítmény műhelyének vezetője lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!