Olvasási idő: 6 perc

400 diák érkezett a Kárpát-medence számos pontjáról a szlovákiai Ótátrafüredre, ahol különböző szakmai program, izgalmas, gondolatébresztő beszélgetések, sport és kulturális programok, új barátságok várták a táborozókat négy napon keresztül.

A szellemi töltődés mellett minden nap síeléssel, kirándulásokkal és közösségi programokkal töltötték az időt az MCC hallgatói, akik a négy nap alatt az MCC működésébe is mélyebb betekintést nyerhettek.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Lánczi Péter általános főigazgató-helyettes nyitották meg a tábort, aminek az első napján már intenzíven belevethették magukat a diákok különböző közéleti témákba. A szakmai programok sorát Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Papp László, Debrecen polgármestere nyitották meg. A városvezetők a fenntartható városfejlesztésről folytattak diskurzust. Mindketten egyetértettek abban, hogy fenntartható fejlődés nincs gazdasági fejlődés nélkül, azonban közösséget is kell építeni és fontosak a közös ügyek is, amiért ki tudunk állni. „Tegyünk hozzá valamit a település történelemkönyvéhez” – mondta a fiataloknak Cser-Palkovics András. „A célunk az, hogy az itt tanuló fiatalok ne csupán ugródeszkaként tekintsenek Debrecenre, hanem itt is maradjanak” – emelte ki Papp László.

 

„Én abban hiszek, hogyha az ember megszületik és kap valamilyen képességet, akkor feladatot is kap, ami lehetőség szerint a közösséget kell, hogy szolgálja” – Mondta Dr. Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese, aki a vezetésről, a jó vezető ismérveiről beszélgetett a táborozókkal. „Nagyon fontos lenne, hogy a jelenleg vezetői pozícióban dolgozó emberek elgondolkodjanak azon, hogy megvannak-e bennük azon képességek, amik egy jó leader ismérvei, úgy, mint az elhivatottság, a kreativitás, a jó meggyőzőerő és a kitartás. Azoknak pedig, akik nem vezetők, meg kell találniuk azt a karizmatikus személyt, akit követni szeretnének.” – hangsúlyozta Világi Oszkár.

 

Az orosz-ukrán háború, a svéd NATO csatlakozás kérdése, a gázai konfliktus, Magyarország kapcsolata Brüsszellel, választások, városfejlesztés, oktatásügyi kérdések és az eutanázia is témája volt Orbán Balázs, az MCC Kuratóriumának elnöke és Szalai Zoltán főigazgató beszélgetésének pénteken.

Az orosz-ukrán kérdés kapcsán elmondta: „Magyarország a helyzet békés rendezésének pártján áll, nem tudunk egyetérteni a háború finanszírozásával. Azonban az EU-n belül 26/1-ben vagyunk a véleményünkkel. A háború kapcsán nemzeti konzultációban megkérdeztük az embereket, akik szintén a kormány álláspontját erősítették meg: nincs bajuk a civil összefogásban való támogatással, de azzal igen, hogy velünk szórakoznak.”

Az MCC háza tájáról az ESMT és két Brüsszelből érkező Visiting Fellow előadása mellett a Modul Egyetemről is többet tudhattak meg a diákok. Viszkievicz András, az oktatási intézmény ügyvezető-helyettes prezentációján nyolcvan hallgató vett részt. A diákok a színes képzési paletta mellett a bécsi lakhatásról és az egyetem széleskörű kapcsolathálózatáról is többet tudhattak meg, ami egy fontos szempont lehet a továbbtanulásnál. A Modul a közép-európai terjeszkedésre kíván nagyobb hangsúlyt fektetni. Célja a régióból érkező egyetemi jelentkezések megduplázása.

 

„A hadsereg fejlesztése jó időben és nagyon átgondolt stratégia mentén történik, amelynek már most nagyon komoly eredményei vannak. A célunk pedig az, hogy megfelelő mértékű és hiteles elrettentő erőt tudjunk felmutatni annak érdekében, hogy kimaradhassunk a háborúkból.” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki az orosz-ukrán konfliktusról, a haderő fejlesztéséről, a hivatásos és tartalékos állomány bővítéséről, Magyarország és a NATO kapcsolatáról és a lovassport jelentőségéről is beszélt az MCC Téli táborának zárónapján. A honvédelmi miniszter a hallgatósággal megosztotta, hogy személyes kötődése is van Ótátrafüred környékéhez, ugyanis családja az innen alig 80 kilométerre található Bobrovnik faluból származik.

A Téli tábor szakmai programjait Bill Durodié és Ashley Frawley zárták, akik az egyén saját véleménynyilvánításával kapcsolatban folytattak beszélgetést. Az előadó szerint a saját véleményünk befolyásoltsága nagyban függ attól, hogy hol és milyen mértékben, milyen minőségű tartalmakat fogyasztunk, továbbá fontos azt is megszabnunk, hogy milyen külföldi platformokról tájékozódunk, hiszen ezeknek a médiumoknak korlátozott rálátásuk van a lokális eseményekre.

Az egészségen alapul a fizikai és a mentális teljesítmény, valamint a produktivitás, ami kiemelten fontos az MCC-s diákok mindennapjaiban. Az egészséges társadalom végeredményben egy adott ország versenyképességét is meghatározza. Az MCC Egészségedre Projekt Egészségszobájában az egészségről, valamint az egészségügyről játékos eszközök segítségével bővíthették tudásukat a diákok. A többszáz érdeklődő látás-, hallás- és szaglásvizsgálaton is részt vehetett, valamint tesztelhette a logikáját, véralkoholszintet és véroxigénszintet mérhetett.