Olvasási idő: 3 perc

Hatékonyabb igazságszolgáltatás és a digitális jogállam megteremtése is célja a kabinetnek az új ciklusban – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter az Mathias Corvinus Collegium (MCC) miskolci teltházas rendezvényén. Varga Judittal Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője beszélgetett a tehetséggondozó „Új kihívások - új megoldások” címet viselő rendezvénysorozatán.

Óriási érdeklődés kísérte a miniszter előadását Miskolcon: diákok, érdeklődők, jogászok látogattak el az MCC eseményére. A rendezvénysorozaton az új kormány frissen kinevezett miniszterei az MCC budapesti és regionális központjaiban ismertetik célkitűzéseiket, jövőképüket. Az első vidéki állomásra, Miskolcra Varga Judit látogatott. Az igazságügyi miniszter elmondta, az egyik legfontosabb feladat a 2019-2022 között elért eredmények megvédése: az Alaptörvény stabilitásának megőrzése, a veszélyhelyzeti és családközpontú jogalkotás biztosítása, illetve a szigorú és áldozatközpontú büntetőjog formálása. A tárcavezető célkitűzései között szerepel mindezeken túl a hatékonyabb igazságszolgáltatás kereteinek kialakítása, az elhúzódó perek és büntetőügyek időtartamának további csökkentése – tette hozzá Varga Judit.

A miniszter emlékeztetett, a digitalizációval lépést kell tartania az igazságszolgáltatásnak is, szerinte ezért a másik fontos feladat a digitális jogállam megteremtése. Hangsúlyozta, egy modern, egységes nyilvántartás kialakítása a cél, a mesterséges intelligencia legújabb alkalmazásainak segítségével.

Az új kormányzati ciklus kiemelt területe lesz a fogyasztóvédelem is, illetőleg még hangsúlyosabbá válik a gyermekek védelme, hiszen ma már az interneten keresztül sok tiltott tartalom is eljut hozzájuk, ezért fontos, hogy amit az offline, valós világban tiltunk, az legyen tiltott online térben is.

A miniszter elmondta, anyaként és nőként szívügyének tekinti a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét, ezért számos civil szervezettel dolgozik együtt a tárca, hogy az ő tapasztalataikat, véleményüket felhasználva, még hatékonyabb törvényeket tudjanak ezen a téren alkotni.

Az Európai Unióval kapcsolatban feltett közönségkérdésre Varga Judit kifejtette, annak ellenére, hogy bizonyos területeken – mint a migrációs és gazdaságvédelmi ügyek, vagy a család- és gyermekvédelem – értékviták vannak az Unió és Magyarország között, hazánknak érdeke, hogy az együttműködés megmaradjon, mert közösen, együtt sikeresebbek leszünk, és ha szétesik Európa „mi leszünk az utolsók, akik majd tartjuk a gerendákat.”

A beszélgetés zárásaként diákok és a közönség arról kérdezték a minisztert, mik a jó kormányzás legfontosabb ismérvei. Válaszában Varga Judit hangsúlyozta, az elsődleges szempont a nemzeti érdek, „a haza mindenek felett”, és ezt akkor is figyelembe kell venni, ha szembe megyünk a „fősodorral”, ha ez nem mindenkinek tetszik Európában, hiszen a kormány tagjait arra hatalmazták fel, hogy a magyar embereket képviseljék – ez a nemzeti kormányzás alapelve –, ez pedig felvértez és erőt ad arra, hogy bárkivel szembe tudjanak szállni – tette hozzá Varga Judit a miskolci MCC-ben.