Olvasási idő: 2 perc

A gyilkos hegyként is emlegetett Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb csúcsa. Bár a maga 8126 méteres magassága szinte alacsonynak számít a Mount Everest mellett, mégis, az egyik legveszélyesebb hegyként tartják számon, amely rengeteg áldozatot követelt már.

Varga Csaba egy nap híján pontosan 70 évvel a hegycsúcs első meghódítása után érte el a tetőt 2023. július 2-án. Az expedícióról tartott élménybeszámolóját a teltházas közönség lélegzet-visszafolytva hallgatta Békéscsabán.

A Nanga Parbat egyik előnye, hogy az alaptábor viszonylag alacsonyan, 4200 méteren helyezkedik el, és könnyen megközelíthető. Ez az előny ugyanakkor csak látszólagos, hiszen így sokkal többet kell mászni a csúcsig. Emellett a meredek sziklafalak és a gyakran zord időjárás is nehezítik a csúcs elérését.

„Két akklimatizációs kör után úgy éreztem, készen állok a csúcstámadásra, így július 1-jén, este 10 órakor elindultunk. Tudtuk, hogy nehéz éjszaka vár ránk, de csak egy szűk ablakot biztosított az időjárás, amikor megpróbálhattuk.” – fogalmazott.

A több hétig tartó megpróbáltatások eredményeként Varga Csaba elsőként írta be a nevét azon magyar hegymászók közé, akiknek sikerült teljesíteni a küldetést oxigénpalack nélkül.

Az élménybeszámoló részeként a hegymászó bemutatta az expedícióról készített filmjét. A lenyűgöző felvételeken a közönség elé tárult a hegyvonulat félelmetes szépsége: a meredek hegyoldalak, a hófödte hegycsúcsok, a szikrázó égbolt, vagy éppen a viharos, ködös táj.