Olvasási idő: 3 perc

Magyarország 2021. július 1-jén vette át a visegrádi együttműködés egy évre szóló soros elnökségét a Lengyel Köztársaságtól. Ezen alkalom egyik zárásaként a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, a Budapesti Andrássy Egyetemmel, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájával, az Institute of Public Affairs-vel, a prágai Metropolitan Egyetemmel, valamint a Páneurópai Egyetemmel közösen szervezte meg a „V4+Németország konferencia: Az Európai Zöld Megállapodás megvalósítása – lehetőségek és kihívások” nevet viselő rendezvényt 2022. június 22-24. között. A háromnapos konferencián öt országból – a V4-országokból és Németországból – vettek részt egyetemi oktatók, politikai döntéshozók, valamint körülbelül 40 diák.

A rendezvény elején a résztvevőket Prof. Dr. Stefan Okruch, a Budapesti Andrássy Egyetem oktatásért és hallgatókért felelős rektorhelyettese, Varju Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint a Visegrádi Együttműködés (V4) 2021-2022-es magyar elnökségének korábbi miniszteri megbízottja, Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának vezetője és Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének az Európai Együttműködésért igazgatója köszöntötte. Beszédükben mindannyian hangsúlyozták a V4-országok és Németország közötti együttműködés fontosságát, mind a gazdaság és politika színterén, mind pedig az Európai Zöld Megállapodás végrehajtása tekintetében.

Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő országok szakpolitikai képviselői és az üzleti szféra képviselői vitatták meg a zöld átállás és az energiabiztonság kérdését. Az előadók között volt Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, RNDr. Karol Galek, a Szlovák Köztársaság Gazdasági Minisztériumának államtitkára, valamint Prof. Dr. Ladislav Cabada, a prágai Metropolitan Egyetem rektorhelyettese. A beszélgetés legfontosabb tanulsága a diverzifikációban foglalható össze: a meglévő függőségektől való eltávolodás – különös tekintettel az orosz fenyegetésre – az energiaforrások, technológiák és ellátási útvonalak diverzifikálása felé. A kerekasztal-beszélgetést követően a konferencia résztvevői öt munkacsoportban vitatták meg a téma különböző kérdéseit. Itt kitértek többek között a zöld fordulat lehetséges megoldásaira a globális, európai és regionális szinteken, a fenntartható gazdaságra, valamint az aktív civil társadalom ezen kihívásokban betöltött szerepére. A munkacsoportok eredményeit a résztvevő fiatalok egy szimulált sajtótájékoztató keretében ismertették. A konferencia a harmadik napon a Magyar-Német Intézetnél megrendezésre kerülő upcycling-workshoppal és közös ebéddel zárult.

A cikk eredetileg a Magyar-Német Intézet honlapján jelent meg.