Olvasási idő: 2 perc

A COVID járvány okozta európai energiakrízist idén az orosz-ukrán konfliktus tovább mélyítette. Az energiaszűkösség a társadalmat és a gazdaság szereplőit egyaránt érzékenyen érinti.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az európai energiaellátás sosem volt még olyan bizonytalan helyzetben, mint napjainkban, és nem tudni, mit hoz az előttünk álló időszak. 

A probléma megoldása kulcsfontossággal bír Európa jövője szempontjából.

Ezt felismerve – a Visegrádi Csoport magyar elnökségének programsorozatába illeszkedően – szervezett magas szintű szakértői egyeztetést és szakmai fórumot a magyar nagykövetség Lettországban 2022. május 26-án.

A Rigában megrendezett tanácskozás célja a tagállamok közötti kooperáció elősegítése, az Európára és a térségünkre egyaránt veszélyt jelentő energiaválság megoldásával kapcsolatos elképzelések és álláspontok ütköztetése, lehetőség szerinti összehangolása, valamint szakmai párbeszéd kezdeményezése volt a régió országainak aktív bevonásával.

Az eseményen a Klímapolitikai Intézetet Litkei Máté igazgató, Kitta Gergely stratégiai és kommunikációs vezető képviselte. A szakmai fórumon Bányai Ferenc nagykövet és Prof. Dr. Andris Sprūds, a Lett Külpolitikai Intézet elnöke köszöntötte a szakmai szervezetek és diplomácia testületek magas rangú képviselőit.

Az energiaválságról és az Európai Unió zöld átállásáról tartott panelbeszélgetésen:

  • Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója,  
  • Jozef Škultéty, a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium klímapolitikáért felelős főosztályvezetője,  
  • Alda Ozola, a Lett Közműszolgáltatási Bizottság elnöke,  
  • Richard Juřík, Csehország Környezetvédelmi Minisztériumának szenior elemzője, valamint Lengyelország részéről,  
  • Giedrius Dapkevičius, a lengyel ORLEN olajvállalat regionális központjának energetikai ügyekért felelős igazgatója vettek részt. 

Köszönjük a nagykövetségnek a megtisztelő felkérést, és gratulálunk a hiánypótló és színvonalas esemény megszervezéséhez.

A cikk eredetileg a Klímapolitikai Intézet honlapján jelent meg.