Olvasási idő: 4 perc

"2019. december 14-én ismét egy várva várt MCC e-KP-szombat vette kezdetét. Az Erdélyi Középiskolás Program képzési napja ezúttal Székelyudvarhelyen lett megszervezve, ahová Szatmárnémetiből (köztük jómagam is), Székelykeresztúrról és a helyszínről érkeztek érdeklődő diákok. Ez a képzési nap az utolsó alkalom volt ebben az évben, ahol a régi MCC-s barátokkal összefuthattunk, valamint új ismerősöket szerezhettünk, így mindannyian izgatottan vártuk egymást, és a különleges elődásokat, workshopokat. 

Ismerkedős játékokkal kezdtük a napot, hiszen újonnan jelentkezett diákok is megjelentek a szombati képzési napon. A rengeteg nevetés és szórakozás mellett megismerkedtünk, valamint felfedezhettük, hogy mennyire hasonlítünk annak ellenére, hogy az ország különböző pontjairól érkeztünk, hiszen rengeteg közös hobbyt, érdeklődési kört találtunk meg egymás személyiségében.

A nap következő pontja egy művészet-pszichológiai bemutató volt Tamás Borbála előadásában, aki a szenvedélyének tekinti a kutatási területét. Segítségével igazán különleges dolgokat tudhattunk meg az esztétikáról, meghatároztuk, hogy mitől válik valami művészeti alkotássá, valamint a mesterséges intelligencia világába is betekintést nyerhettünk. Érdekességnek és újdonságnak számított, hogy ma már nem csak kézzel lehet festeni, hanem a gépek is képesek egyedi dolgokat alkotni, művészi alkotásokat teremteni, természetesen egyelőre csak emberi vezérlés által, de ahogyan a technológia fejlődik nem lehet tudni, hogy meddig. 

A megszokott ebédszünet után a kreatív írás részleteibe kaptunk betekintést Járai-Szabó Richárd slammer, rádiós műsorvezető által. Kiderült, hogy ebbe nem csak az esszé műfaja, hanem bármilyen más szöveg megírása is beletartozik, valamint hogy a cím megfogalmazása, és az ütős bekezdés is jelentős részét képezi a szövegírás sikerességének. Amellett, hogy a workshopról hasznos tudással és a kreatív írásgyakorlatok miatt még jókedvvel is léptünk ki, több könyvajánlót is magunkkal vihettünk, hiszen a bámulatos idézetek meghozták az olvasási kedvünket és Richárd szívesen válaszolt minden ilyen jellegű kérdésünkre is.

Az e-KP-szombatot Papp Adolffal, a Romániai Vöröskereszt Kovászna Megyei Szervezetének igazgatójával való beszélgetés zárta. Megdöbbentő élményeit osztotta meg velünk az önkénteskedésről, a szervezet munkájáról, amelyek felnyitották szemünket a világ igazi gondjaival kapcsolatban. Az előadása végén, bármiről kérdezhettünk, ami érdekelt minket, és amelyek által úgy gondoltuk, hogy még jobban el tudjuk mélyíteni tudásunkat és meglátásainkat ebben a komoly témában.

Összességében elmondható, hogy erről a szombati képzési napról is hasznos tudással térhettünk haza, hiszen nem csak új barátokra tehettünk szert, hanem értékes gondolatok is megfogalmazódtak bennünk, amelyekkel talán jobbá is tehetjük a jövőt. Olyan témák kerültek feldolgozásra, amelyek nagyon közel állnak hozzánk középiskolásokhoz, ennél fogva pedig egy percet sem ültünk tétlenül. Így a hosszú vakáció előtt nagy feltöltődést adott ez a kis csapat és az új MCC-s diákokat is biztosítottuk arról, hogy a legjobb helyen vannak, ha az e-Kápéba felvételiznek."

Szabó Boglárka
Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Szatmárnémeti

A képeket készítette: Serar Szabolcs (BlinkMedia). Köszönjük!