Olvasási idő: 2 perc

TED Talk, Ukrajna nyelvpolitikája, a V4 és Kárpátalja kapcsolatáról, a nőként a közéletben – számos izgalmas téma, ami mind előkerült a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző negyedik évfolyamának első képzési hétvégéjén.

Ünnepélyes megnyitóval és számos meghívott vendéggel indult a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV) program legújabb, azaz negyedik évfolyamának első képzési hétvégéje. Köszöntőt mondott Bacskai József ungvári főkonzul, Dobsa István KMKSZ ISZ elnök és Constantinovits Milán is a FIT program vezetőjeként.

A pénteki napon mindezek mellett Benkó Hajnalka, a program vezetője is megtartotta orientációs előadását, hogy ezután szombaton kezdetét vehessék a szakmai programok is. Az előadások számos érdekes és izgalmas témát érintettek: szó volt Ukrajna nyelvpolitikájáról Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorának előadásában, de a V4 országok és Kárpátalja kapcsolatáról is. Utóbbi témában Tóth Bálint László, az MCC Politikatudományi Műhely kutatótanárának vezetésével kvízjátékon és érvelési gyakorlaton is kipróbálhatták magukat a diákok, valamint megismerkedhettek a SWOT-analízis elkészítésével is. Mindezek mellett sor került egy izgalmas beszélgetésre is arról, miként lehet nőként a kárpátaljai közéletben érvényesülni. A témát Petei Judit, a KMKSZ megyei képviselője, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozónők Egyesületének elnöke és Szoboszlai Viktória, a KKV program alumnája dolgozták fel, de a diákok maguk is bekapcsolódhattak.  

Az előadásokat követően vasárnap a tréningeké volt a főszerep: a diákok szabadon választott témában készítették el TED Talk prezentációjukat, valamint részt vettek egy Public Speaking workshopon is, melyek fő célja a nyilvános beszédkészség fejlesztése volt.

A szakmai programok mellett számos élményalapú közösségépítő programon ismerkedhettek egymással a diákok. A hétvége zárásaként a résztvevők kötetlen beszélgetés formájában értékelték a hétvégét.