Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának debreceni központja lesz az Aranybika Szálló.

A cívisváros főterének nagy múltú, patinás épülete ismét pezsgő élettel telhet meg, részben pedig új funkciói lesznek. Az Aranybikát az MCC felújítja, a tervek szerint szálláshelyként is működhet az újranyitást követően – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón, a szálló Üvegtermében.
A Mathias Corvinus Collegium egy komplex tehetséggondozó program, az intézmény immár 25 éve jelen van Magyarországon – hangsúlyozta Orbán Balázs. Az MCC Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett, több mint ezer magyar fiatalnak kínálnak ingyenes képzéseket, ezek a képzések ott kezdődnek, ahol a közoktatás, felsőoktatás véget ér. Kiemelte: az alapítvány meglévő és jövőbeli központjai komplex tehetséggondozó helyszínek, így oktatási, kutatási, rendezvényhelyszíni, reprezentációs, szállás- és irodafunkciót kell ellátniuk. Az épületek egy része a kollégista fiatalok szállása, lakóhelye is.

Az alapítványi elnök elmondta, az MCC rövidesen felméri a debreceni épületegyüttes állapotát, megtervezi a felújítást. Az építkezés során teljeskörűen betartja a vonatkozó műemlékvédelmi szabályokat. A cél egyrészről megteremteni a tehetséggondozás tereit, másrészről biztosítani a szállásszolgáltatást – tette hozzá.Az MCC a vidéki központok létrehozásával értékeket is ment. Azzal, hogy központokat hoz létre, felújítja, megóvja az épített örökségként számon tartott nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. A beruházás következtében az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket.

Az 1915-ben épült, eklektikus stílusban tervezett épület terveit Hajós Alfréd építészmérnök készítette. A szálló évtizedeken keresztül a város kulturális életének központja, kedvelt közösségi hely és rendezvényhelyszín volt. A szállásfunkció mellett a korábbi kulturális-közösségi terek is visszatérhetnek az Aranybikába, ugyanis az ingatlanhoz tartozó hangversenyterem megóvásáról is tárgyal a Mathias Corvinus Collegium a város vezetésével. A tervek szerint a helyiek nyilvános rendezvények és kulturális szalonok keretein belül vehetik birtokba az ikonikus épületet.
Az ingatlan megvásárlásakor, az értékesítő cég tulajdonosával rendkívül korrekt szakmai párbeszéd útján sikerült egy mindkét fél részére előnyös megállapodást tető alá hozni, kifogástalan volt az együttműködés az adásvétel körülményeiről, tartalmáról – emelte ki Orbán Balázs. Mindkét fél abban volt érdekelt, hogy a nagy múltú épülethez méltó funkciók társuljanak. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: „szeretnénk visszaadni az Aranybika régi épületének egykori hírnevét, hogy újra Debrecen ékköve lehessen.”A cél a helyi oktatási, kulturális intézményekkel való minél szorosabb együttműködés. A már meglévő oktatói és szakembergárda mellett az MCC mindenképpen számít a helyi szaktekintélyekre is. Fontos, hogy Debrecenben is a városra szabott, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő oktatási, tehetséggondozási tevékenység valósuljon meg.

Papp László, Debrecen polgármestere a tájékoztatón elmondta: az MCC értékválasztás is egyben, kiemelet jelentőségű a város szempontjából. Hozzátette: céluk, hogy az MCC-vel való együttműködés által a képzett tehetségek száma hatványozottan emelkedjen.

Az Aranybika kialakítását illetően Kósa Lajos országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a régió és a város számára is jelentős lépés az MCC új központjának kialakítása és az Aranybika Szálló megmentése.

A városban jelenleg is elérhető az MCC Fiatal Tehetség Programja, valamint a Középiskolás Program. Szeptembertől elindul az akadémiai képzés a juniorképzéssel, az Egyetemi Programmal és a posztgraduális képzésekkel együtt – hívta fel a figyelmet Bognár István, regionális képviseletvezető.
Az MCC fejlődési lehetőséget kínál a legtehetségesebb magyar fiatalok számára. A huszonöt éves intézményünk 2020-ban fokozatot váltott, ennek eredményeképpen ingyenes programjainkat 2021 októberéig 17, a következő öt évben Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen tesszük elérhetővé. Fejlesztéseink megvalósulását követően intézményünk 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 egyéb programokban részt vevő fiatal számára nyújt fejlődési lehetőséget.