Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium egyetemi programjának mintegy hetven végzős hallgatója vehetett át oklevelet a tehetséggondozó intézmény budapesti központjában tartott diplomaosztó ünnepségen, 2022. június 9-én. Az eseményen elhangzott: kiemelten sikeres tanévet zárt az MCC, amelynek szeptembertől már 5500 diákja lesz 24 kárpát-medencei központban, köztük Nyíregyházán is. Az intézmény hamarosan egy újabb műhellyel bővül, amelynek Köbli Norbert, Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész lesz a vezetője.

Megnyitó beszédében Orbán Balázs kiemelte, a tehetség akkor válhat igazán páratlan és mély tudássá, akkor lehet a tevékenységünk valóban kiváló, ha a tehetség mellé akaraterő, alázat és fegyelmezettség is társul. „Mi, itt az MCC-ben pontosan erre törekszünk: szorgalom és munka révén ki-ki találja meg a maga útját ahhoz, hogy tehetsége kibontakozzon, és az ne csak önmaga, de a közösség, a nemzet számára is hasznos legyen” – fogalmazott az MCC kuratóriumának elnöke, aki szerint a Mathias Corvinus Collegium mára az ország legerősebb közösségévé vált.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében a diákok eredményeit méltatva elmondta: közel száz nyelvvizsgával, 69 diplomával és különböző tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek az intézményben most végző egyetemi hallgatók, akik emellett olyan közintézmények és piacvezető hazai vállalatok csapatát is erősítik gyakornokként, mint például a MOL, az Igazságügyi Minisztérium, a Budapesti Értéktőzsde, a Magyar Divat & Design Ügynökség, az MVM Zrt., vagy a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség.

A tehetséggondozó folyamatosan fejleszti képzési-kutatási rendszerét, ennek újabb állomásaként létrehozza az MCC StoryLab Műhelyt, amelyet Köbli Norbert Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész vezet majd. Az intézmény legújabb műhelye az íráskészség és a szakmai történetmesélés képességének csiszolására helyezi a hangsúlyt. A rendezvényen résztvevő Köbli Norbert arról beszélt, hogy bár a diákévekkel véget ér egy kiszámítható és biztonságos életfázis, helyébe lép a szabadság és a felelősség, amik mind

lehetőséget teremtenek arra, hogy valaki a legjobb legyen. „Ez pedig úgy lehet az ember, ha észrevétlenül, belső késztetésből és magától értetődően azt teszi, amit a világon a legjobban szeret csinálni, ennél kevesebbel pedig nem éri be”- tette hozzá Köbli Norbert.

Az MCC a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményeként szeptembertől 24 helyszínen – köztük Nyíregyházán is - 5500 diák számára nyújt a hagyományos közoktatást, egyetemi oktatást kiegészítő, magas szintű interdiszciplináris képzést. A Fiatal Tehetség programban 1200, a Középiskolás Programban 3500 Középiskolás, az Egyetemi Programban pedig 350 fiatal vesz részt. Utóbbiak közül az idei képzési évben 200-an élhettek az MCC nyújtotta külföldi tanulmányi és ösztöndíjlehetőségekkel, miközben 32 nemzetközi szaktekintély személyesen is bekapcsolódott az intézmény tudományos tevékenységébe. Emellett egyre népszerűek az intézmény közéleti programjai is, a Vitaakadémia, a Roma Tehetség Program, az Erdélyi Politikai Iskola, a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző és a Női Közéleti Vezetőképző programjain az idei tanévben mintegy 300 hallgató vett részt.