Olvasási idő: 5 perc

Az MCC megújult és kiterjesztett oktatási, kutatási, közéleti és tehetséggondozási programjával kapcsolatos döntések még a nyár folyamán megszületnek.

Az MCC tehetséggondozási programjának támogatásáról szóló törvény elfogadását követően a napokban a bírósági nyilvántartásba vétellel lezárult a szervezet átalakításának első szakasza. A közel negyed évszázada tehetséggondozással foglalkozó MCC irányító szervezetében megújulva kezd hozzá a Kárpát-medencei tehetséggondozó programjának Magyarország történetében egyedülálló kiterjesztéséhez.

Az Országgyűlés a 2020. évi XXVI. törvény elfogadásával döntött az MCC több mint két évtizede sikeresen működő tehetséggondozási programjának támogatásáról és az egész Kárpát-medencére történő kiterjesztéséről. Magyarországon még soha nem kapott a tehetséggondozás ügye ilyen kiemelt figyelmet és támogatást, amelynek köszönhetően egy Magyarországon egyedülálló program és szellemi építkezés indulhat el. Az Országgyűlés által biztosított támogatás keretében az MCC tulajdonba kapta a jelenleg is működési helyéül szolgáló Somlói úti ingatlanegyüttest, valamint a MOL Nyrt. és Richter Gedeon Nyrt. cégek részvényeinek 10-10 százalékát.

Az új finanszírozási modell – amelynek lényege, hogy az Alapítvány a rendelkezésére bocsátott részvényvagyon hozamával gazdálkodik – lehetőséget nyújt arra, hogy az MCC mind szakmai, mind földrajzi értelemben kiszélesítse a kiváló hazai és nemzetközi szakembereket felvonultató tevékenységét. Az MCC célja a kezelésébe került részvényportfolió változatlanul tartása mellett a magyar gazdaság két kulcsfontosságú szereplőjének teljesítményéből időről időre keletkező hozamokkal biztosítani a tehetséggondozó program hosszú távú fenntarthatóságát. A kibővült lehetőségeknek köszönhetően az általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) keretében a jelenlegi 600 helyett több mint 3000 diáknak biztosítják a képzésben való részvételt. A Középiskolás Program esetében a cél, hogy néhány éven belül a jelenlegi létszám megháromszorozásával 4000 diáknak nyújtsanak fejlődési lehetőséget Kárpát-medence-szerte. Az Egyetemi Program már meglévő hazai és erdélyi központjai mellé újabb bentlakásos kollégiumokat hoznak létre, amellyel a jelenlegi 200 diák helyett több mint 1000 fő számára teszik elérhetővé a képzéseket. Továbbá bővítés várható a romákat támogató, a posztgraduális és posztdoktori programok esetében, valamint a képzési programok szervezésén túl a nemzetközi és hazai szakmai konferenciák, ösztöndíjak és a könyvkiadás területén is. Mindemellett megújul a Somlói úti épületegyüttes, amely tovább növeli a minőségi oktatás élményét.

A finanszírozásra vonatkozó változás szervezeti átalakulást is eredményezett: az alapítvány alapítói jogainak gyakorlására és az alapítvány működésének irányítására az új struktúrában kizárólagosan a megújult kuratórium jogosult. Mára ennek az új, vagyonkezelő alapítványi jogi konstrukciónak a bírósági nyilvántartásba vétele is lezárult. Az új kuratórium személyi összetételének meghatározásakor a korábbi alapítók a kontinuitás elve mellett egyaránt figyelembe vették az MCC évtizedes oktatásszervezési tapasztalatait és a hosszú távú sikeres működéshez szükséges pénzügyi tudás meglétét is. Az intézmény ügyvezetését továbbra is Szalai Zoltán látja el főigazgatói minőségben. 

A megújulást követően az MCC kuratóriumának új elnöke a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Orbán Balázs, aki jelenleg is az alapítvány oktatója, korábban pedig az MCC munkatársa volt. Az új kuratórium tagja Lánczi András, az Alapítvány korábbi elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, az MCC oktatója; Madarász László bankár, pénzügyi szakértő, aki az 1996-os alapítás óta vesz részt az MCC életének alakításában; Szakács Áron, a Széchenyi Programiroda vezetője, jelentős hazai és nemzetközi projekttapasztalatokkal rendelkező szakember, valamint Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. A megújult felügyelőbizottság elnöke Deli Gergely, a Széchényi Egyetem egyetemi tanára, az Alkotmánybíróság főtanácsadója, az MCC korábbi igazgatója, jelenlegi oktatója és legelső diákjainak egyike. A felügyelőbizottság tagja Kovács-Osváth Zoltán, az MCC alumnusa, aki korábban is az alapítvány felügyelőbizottságának tagja volt, valamint Hegedűs Levente, bank és pénzügyekkel foglalkozó jogász. Az alapítvány vagyonellenőri feladatait Korim Balázs jogász, a kuratórium korábbi tagja, az MCC alumnusa fogja ellátni.

Az MCC megújult és kiterjesztett oktatási, kutatási, közéleti és tehetséggondozási programjával kapcsolatos döntések még a nyár folyamán megszületnek. Ezekről az MCC új vezetése folyamatosan tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot.