Olvasási idő: 4 perc

A székelyföldi Kászonjakabfalva melletti Veresszék lesz a Mathias Corvinus Collegium új, közösségépítést, a magyar hagyományokat és nemzeti összetartozás erősítését célzó képzési központja, amely táboroknak, szakmai képzéseknek ad majd otthont az erdélyi Kárpátok szívében. A tehetséggondozó intézmény új képzési helyszínét a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök is meglátogatta, aki találkozott az MCC erdélyi és magyarországi diákjaival.

A veresszéki képzési központ kulcsfontosságú szerepet tölt be a Mathias Corvinus Collegium határon átívelő közösségépítésében. A Csíki-havasok hegyei között megbúvó létesítmény minden MCC-s diák számára nyitva áll. A tervek szerint a révfülöpi oktatási központhoz hasonlóan Szombathelytől Sepsiszentgyörgyig minden képzési helyszín diákjai részesülhetnek majd a Veresszék kínálta egyedülálló kulturális és természeti értékekből. A Mathias Corvinus Collegium célja egy összmagyarságot felölelő, tehetséggondozó hálózat kialakítása, ugyanis a haza szeretete, a nemzeti összetartozás erősítése szintén az alapítvány által képviselt értékek közé tartozik. A most átadott táborhely lehetőséget kínál felső tagozattól kezdve az egyetemi program hallgatóságáig minden korosztályos MCC-s tehetséggondozó program számára a szellemi-lelki töltődésre, közösségépítésre.

A kászoni medence elszigetelt földrajzi fekvése miatt az autentikus székely hagyományok és szokások közvetlen lelőhelye. A 700-750 méter magasan fekvő településeit gyönyörű környezet veszi körül, a falvakat 1000-1200 méter magas hegyek fogják körbe. A terület jó levegője és borvize évszázadokon keresztül fogadta a gyógyulni vágyókat, a környező hegyek pedig kiváló lehetőséget biztosítanak a túrázásra, táborozásra.

A veresszéki borvíz fölé szánt kútház terveit Kós Károly készítette. A kútház a második világháború alatt romossá vált, a katonaság vette birtokba. A háború után még egy évtizednyi kitermelés után a borvízház és a borvíz 1956-ban gondozás nélkül maradt, majd a hatvanas években a helyi termelőszövetkezet birtokába került. Ebben az időszakban a kútház mellé egy, a Kós Károly tervezte házhoz nem illő szárny épült. Később az elhanyagoltság miatt a kútház tetőszerkezete beszakadt és a Veresszékre vezető út is járhatatlanná vált. A ház újjáépítése 2005-ben kezdődött, az új tulajdonos helyreállította a területet, parkosította a környezetét, újjáépítette az épületet.

A Mathias Corvinus Collegium gondozásába 2022-ben került az ingatlan, amelyet az MCC korszerűsített, komfortosabbá tett és egy teljesen önálló infrastruktúrát épített ki megújuló energiával egy olyan helyen, ahol nincs vezetékes víz, csatorna, áram és gáz szolgáltatás se. Ezzel több száz diák színvonalas oktatása és kényelmes táboroztatása vált lehetővé.

Az MCC új központját a napokban Orbán Viktor miniszterelnök is meglátogatta, aki találkozott az intézmény erdélyi és magyarországi diákjaival, akik az európai politikai sajátosságairól, a magyar nemzeti érdekérvényesítés lehetőségeiről, a politikusi hivatás kihívásairól, könyv- és filmélményeiről is kérdezték a kormányfőt.

A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, a veresszéki központtal együtt már 29 helyszínen több, mint 7000 diák számára biztosítja ingyenes tehetséggondozó programjait. Az intézmény célja, hogy néhány éven belül 35 központban 10 000 tehetség képzése valósuljon meg.