Olvasási idő: 2 perc

Az MCC új intézménye, a Politikai Filozófia Európai Centruma ismét fel szeretné helyezni Európát a világ filozófiai térképére – hangzott el a Budapest Lectures rendezvénysorozat legutóbbi állomásán, amelyen a nemrégiben megalakult intézmény nyitórendezvénye is volt egyben.

Az elmúlt időben sok tudományterülethez hasonlóan a politikai filozófia is meglehetősen angolszász központúvá vált – fogalmazott köszöntőjében Szalai Zoltán. Az MCC főigazgatója hangsúlyozta, hogy a politikai filozófia európai hagyományokból való kiragadása könnyen absztrakttá válhat, amely figyelmen kívül hagyja a történelem igazságait, valamint az emberi természetet. Szalai Zoltán hozzátette: a Politikai Filozófia Európai Centrumának a célja, hogy visszaállítsa a politikai filozófiát a megérdemelt helyére.

A köszöntőt követően a Politikai Filozófia Európai Centruma egy szakmai rendezvénnyel mutatkozott be a nagyközönségnek. Elhangzott: a szervezet legfőbb célja, hogy otthont és ösztönzést nyújtson az európai klasszikus politikai filozófia megújításának Európában, ugyanakkor például azt is célul tűzi ki, hogy a magyar és a külföldi diákok számára olyan közös programokat szervezzen, amelyek túlmutatnak az iskolai és egyetemi oktatási gyakorlatokon. A panelbeszélgetésen részt vett: Prof. Zbigniew Janowski, emeritus filozófiaprofesszor, a Towson Egyetemről; Prof. Dr. Andreas Kinneging, jogfilozófia professzor, a Leideni Egyetemről; Prof. Lánczi András, a Politikai Filozófia Európai Centrumának vezetője, és Dr. William Peter Wood.

A filozófia mára már nem része ez európai kultúrának – hangsúlyozta Lánczi András. Andreas Kinneign megjegyezte, hogy a politikai filozófia bölcsője Európa, azon belül is az ókori Görögország. Véleménye szerint a Politikai Filozófia Európai Centruma nem kifejezetten az államelméletekkel szeretne foglalkozni, hanem sokkal filozofikusabb kérdésekre szeretné megtalálni a választ. Zbigniew Janowski pedig többek között bemutatta Platón államelméletét, rávilágítva arra, hogy az ókori filozófus megállapításai még ma is megállják a helyüket.