Olvasási idő: 4 perc

A 2024 júliusától esedékes magyar soros uniós elnökség lehetőséget teremt hazánk számára, hogy nagyobb ráhatással rendelkezzünk az Európai Unió különböző belső mechanizmusaira, valamint hazánk érdekeit is megfelelőbben fogjuk tudjuk helyzetbe hozni. Erről is beszélt az MCC „Új feladatok, új megoldások” című programsorozat legutóbbi állomásán Tuzson Bence igazságügyi miniszter. A tárcavezető az MCC győri képzési központjának meghívására érkezett a folyók városába, ahol egy pódiumbeszélgetés keretében Horváth Barbara Anasztázia, az MCC egyetemi programjának hallgatója kérdezte személyes karrierútjáról, kormányzati feladatköreiről.

Nagy érdeklődés övezte az idén augusztus elsejétől igazságügyi miniszteri rangot viselő Tuzson Bence látogatását a Mathias Corvinus Collegium nyilvános eseményén Győrben, ahol a személyes és szakmai életút mellett kiemelt hangsúlyt kaptak az aktuálpolitikai témák is.

A beszélgetés során kiderült, Tuzson Bence politikai karrierútjának kezdete közvetlenül a rendszerváltást követő első időszakra, az Antall-kormány idejére datálható, ekkor Antall József miniszterelnök ifjúsági tanácsadójaként dolgozott. A következő évtizedekben az ügyvédi tevékenység, saját irodájának irányítása határozta meg életét, egészen 2014-ig, amikor fontos kormányzati feladatkörök ellátására hívta vissza Magyarország miniszterelnöke. Egy évvel később a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkáraként, 2018-tól közszolgálatért felelős államtitkárként, majd 2020-tól a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkáraként segítette a kormány munkáját. A széleskörű feladatokat követően, 2023. augusztus 1-én kapta a megtisztelő felkérést az igazságügyi miniszteri tisztség betöltésére, amelyet elfogadott, és amely véleménye szerint nem egy pozíció, hanem egy nagyon komoly, felelősségteljes feladat.

A pódiumbeszélgetésen Tuzson Bence kifejtette: jónak látta az európai uniós ügyek leválasztását az Igazságügyi Minisztériumról, hiszen a magyar soros elnökségre való felkészülés, illetve a jogállamisági és kondicionalitási viták körüli jogi feladatok nagysága és súlya egy külön tárcát és egy teljes miniszteri munkakört kíván meg annak érdekében, hogy Magyarország a legkedvezőbb módon tudja érvényesíteni szuverén érdekeit. Az Igazságügyi Minisztérium jövőbeni feladatai között nagy hangsúlyt kap az állampolgárokat és a közigazgatást érintő jogszabályok átláthatóbbá tétele, valamint az egyes jogi procedúrák egyszerűsítése.

Az európai uniós forrásokkal kapcsolatban, hazánk megítélésénél Tuzson Bence fontosnak tartja, hogy Magyarország az összes eddigi, Európai Bizottság által felállított jogállamisági kritériumot teljesítette, úgy véli, időhúzásnak vagyunk a tanúi. Mint mondta: az Európai Unióban a 2018-as Brexit következtében felborult az addigi erőegyensúly, és a föderatív elképzeléseket megvalósítani akaró országok, mint például Németország és Franciaország kerültek „túlsúlyba” a nemzetállami Európát előtérbe helyező tagállamokkal szemben. Az igazságügyi miniszter véleménye szerint, miközben mi az Európai Unióban különböző ideológiai csatározásokkal vagyunk elfoglalva, a közösség folyamatosan veszít gazdasági versenyképességéből, globális érdekérvényesítő ereje csökken.

A beszélgetés végén Tuzson Bence a fiatalságnak üzenve kifejtette: a legfontosabb a családhoz és a hazához való ragaszkodás. Fontos megismernünk családunk és őseink történetét ahhoz, hogy becsatlakozzunk saját környezetünk és hazánk építésébe, a mindenkori magyar közösség szolgálatába tudjunk állni. Továbbá külön kiemelte a ránk bízott feladatok elvégzésének szükségességét és a tevékeny munka szeretetét.

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai programra december 2-án 18:00-kor kerül sor Megmaradás Csángóföldön címmel, mely során Nyisztor Ilona moldvai (pusztinai) népdalénekes vezet be bennünket a csángóföldi néphagyományokba, majd csángó adventi népénekeket mutat be számunkra.