Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegiumban megalakul a Szociológia Műhely és közös ifjúságkutató intézetet is létrehoz az MCC a Nézőpont Intézettel együttműködésben - hangzott el azon a rendezvényen, amelyen a magyar fiatalok közérzetével és jövőképével kapcsolatos kutatás első eredményeit ismertették a szakemberek.

Az Erzsébet Ifjúsági Alap megrendelésére készült nagymintás kutatásban tizenkétezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek meg hazánkban és a határon túli magyarok körében. Az eredményekről a városligeti Millennium Házában tartott eseményen Székely Levente kutatásvezető számolt be. A felmérés számai azt igazolják, hogy bár a fiatalok többsége jelenleg egyedülálló, mégis házasságpártiak és gyermeket is szeretnének vállalni a jövőben. A közvélekedéssel ellentétben a fiatalok többsége nem tekinthető lustának, minden második megkérdezettnek van munkája, ráadásul az elhelyezkedési esélyeket is pozitívabban látják, mint korábban.

Az idegen nyelvek ismeretét illetően ez a korosztály kifejezetten aktív, 10-ből 8-an a magyaron kívül legalább egy másik nyelven is beszélnek. A kutatás kitért a fiatalok káros szenvedélyeire is: örvendetes, hogy egyre kevesebben dohányoznak közülük, ugyanakkor az alkoholfogyasztás terén nincs pozitív elmozdulás, a megkérdezettek egytizede hetente legalább egyszer fogyaszt alkoholos italt. A fiatalabb korosztály köztudottan nem túl aktív a közéleti-politikai érdeklődést illetően, a kutatást ezt részben igazolta is, ugyanakkor látszik egy pozitív tendencia is ezen a téren. A legutóbbi, 2016-os felméréshez képest soha korábban nem tapasztalt szintre emelkedett a 15-29- éves fiatalok politikai érdeklődése. A magyar identitás is erősödött a megkérdezettek körében, és ez igaz a határon innen és túl élők esetében is. Utóbbiak azonban továbbra is vallásosabbak, mint a magyarországi magyar fiatalok. A jövőkép szempontjából bizakodóak lehetünk, hiszen a fiatalok döntő többsége határozottan bízik abban, hogy egyre jobb helyzetben fognak élni a következő években, évtizedekben.  

 A Mathias Corvinus Collegium, mint hazánk legnagyobb tehetséggondozó intézménye számára mindig is fontos volt a közösségépítés missziója, amelynek része a nemzedékek, kiemelten a fiatalok megismerése. Az MCC eddig is folytatott társadalomkutatással összefüggő tevékenységet, ez a terület azonban az ifjúságkutatás révén még inkább fókuszba kerül: a tehetséggondozó intézmény a Nézőpont Intézettel együttműködésben létrehozza az Ifjúságkutató Intézetet, amelynek vezetője Székely Levente szociológus lesz, aki az MCC most létrejövő Szociológiai Műhelyének munkáját is irányítja majd. Ezt Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője jelentették be a rendezvényen.

Az Ifjúságkutató Intézet bekapcsolódik az MCC oktatási tevékenységébe, de feladata lesz a szakmai nyilvánosság formálása is publikációkkal, szakmai együttműködések kialakításával, jól tervezett, rendszeres médiamegjelenésekkel. „A működését hamarosan megkezdő Ifjúságkutató Intézet reményeink szerint hozzájárul majd az MCC számára is oly fontos fiatal nemzedék gondolkodásmódjának jobb megértéséhez” - fogalmazott honlapunknak Szalai Zoltán főigazgató.