Olvasási idő: 2 perc

"Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!" - Szülői támogatás a pályaválasztásban címmel tartotta meg Zsidi Zsófia pszichológus, a Középiskolás Program vezető oktatója 2024 első nyilvános eseményét a szolnoki MCC-ben. Az előadás rávilágított arra, hogy a pályaválasztás során arról döntünk, mivel szeretnénk életünk nagy részét tölteni, ezért fontos, hogy jól átgondolt döntést hozzunk. Ugyanakkor túlgondolni sem szabad ezt a választást, mert nem olyan nagy baj, ha elsőre nem az „igazit” találjuk meg, hiszen attól még lehetünk boldogok.

Az előadás kezdetén egy szófelhő közös megalkotása volt a „feladat”, melynél a „Mit jelent neked a pályaválasztás” kérdésre kellett választ adni egy applikáció segítségével. Boldogság, siker, önmegvalósítás, anyagi biztonság - ezeket a válaszokat jelölték meg legtöbben a résztvevő szülők és középiskolás diákok közül arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos az életükben a pályaválasztás.

Az előadás során olyan témák merültek fel, melyek átgondolása segítséget nyújthat a döntés meghozatala előtt.

A szakember ismertetőjéből kiderült, a megalapozott pályaválasztásnak 5 alappillére van: a családfa, az erősségeink, az életstílusunk, az érdeklősédünk és a realitáskontroll.

A szakember szerint érdemes a pályaválasztás idején egy időutazást tenni a múltba, körbejárni szüleink, nagyszüleink életútját, megvizsgálni, milyen hatással van döntésünkre az ő választásuk. Lehet, hogy miattuk érdeklődünk bizonyos területek iránt, jelölünk meg szakmákat, vagy épp elenkezőleg: a rossz tapasztalatok okán indulunk el más irányba.

A döntés előtt javasolt néhány kérdést feltenni magunknak, mint például.: „Milyen tevékenységbe tudok belefeledkezni?” vagy „Milyen témák hallatán csillog a szemem?” Továbbá érdemes összeszedni erősségeinket, képességeinket az alábbi kérdéseket átgondolva: Miben vagyok tehetséges? Miben vagyok jobb másoknál? Milyen témában vagyok jártas? Milyen tulajdonságaim segítenek céljaim elérésében? Miben szeretnék fejlődni?

Pályaválasztásunkat meghatározza az életszemléletünk; hogy miben hiszünk, és hogy hogyan látjuk a világot. Ha a személyes értékeinkkel összeegyeztethetetlen a munka, amit végzünk, az kiégéshez vagy pályamódosításhoz vezethet. Előadónk példaként hozta fel J.K. Rowlingot vagy Harrison Fordot. Mindketten teljes más szakmát választottak, mint amiben végül sikeresek és ismertek lettek.