Olvasási idő: 6 perc

A karitatív akciók a Fiatal Tehetség Program (FIT) egyik legfontosabb kezdeményezései, ahol a gyerekekkel együtt segíteni tudunk egy közösségen, szervezeten, embertársainkon. Egy olyan alkalom, ahol a csoport együtt jót cselekszik, ezáltal is értékelve a saját életüket és tárgyaikat, érezve a segítségnyújtás jótékony erejét.

Ezúttal a nagyváradi FIT-esek egy darabot szerettek volna ajándékozni magunkból, mindezt egy mesébe szőve. Ez egy olyan történet, amely megírásában minden gyerek közreműködött, különböző szerepekben:

  • Lineáris történetmesélők, akik megírták a mesét, követve a szövegírás tartalmi és formai sajátosságait
  • Kreatív ötletgyűjtők, akik gazdag képzelőerővel és élénk fantáziával színesítették a történetet
  • Figyelmes helyességvizsgálók, akik figyelemmel követték a szöveg helyesírását és jelezték, ha valami hibásan volt leírva és kifejezve
  • Kifejező illusztrátorok, akik művészi és dekoratív alkotásokkal szemléltették a mese mozzanatait és szereplőit
  • Jóságos üzenetformálók, akik megfogalmazták és rejtett módon beépítették a mese üzenetét és mondanivalóját

A történet egy Tüsi nevű különleges sündisznóról szól, aki nem alszik téli álmot. Míg a szülei a családi vackukban hetekig aludtak, ő próbálta megismerni a világot arra gondolva, hogy így gyorsabban telik majd az idő egyedül. Egy ilyen felfedező kirándulása során túl messze merészkedett és a sűrű havazás következtében felgyűlt hótömeg miatt nem talált vissza az otthonukba. Éveken keresztül kereste őket, de mindannyiszor sikertelenül. A karácsonyok egymás után jöttek és mentek, lassan felcseperedett. Mindig arra törekedett, hogy ha végre újra találkozik a szüleivel, csupa jó cselekedeteket tudjon elmesélni nekik, hogy büszkék legyenek rá. A könyv végig kíséri Tüsi kalandjait 5 fejezeten keresztül, ahol a kis sündisznó az erdei élethez adaptálva, FIT-es kurzusokat tart a láb alatt lévő állatkölyköknek. Sikerült pontot tenni a Tüsi karácsonya mese végére, és videóra rögzíteni a gyerekek felolvasását a nagyváradi MCC épület különböző sarkaiban. Rengeteg munka van benne a diákok részéről, hiszen az iskolai feladatok, az otthoni teendők, a magánórák és edzések mellett, szívvel-lélekkel dolgoztak a könyvön. Nem utolsó sorban, hatalmas köszönet jár a segítőiknek is:

  • az Imago Media Kft-nek, akik igazi mesekönyvvé varázsolták a gyerekek munkáját,
  • Kiss Noéminek, aki ötleteivel, lelkes munkájával gazdagította a mese képi és tartalmi megjelenését,
  • Zsigmond Laurának, aki a figyelmes helyességvizskálókon túl is gondosan ellenőrizte a nyelvhelyességet,
  • a Partiumi Keresztény Egyetemnek és Torkos Márk Eriknek, aki lehetővé tette, hogy mozgóképen is megelevenedjen a történet,
  • az MCC munkatársi közösségének, akik hisznek Tüsiben, és a Tüsi mögött álló 25 FIT-es diákban.

Az utolsó napok alatt a nagyváradiak arra törekedtek, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassák Tüsi történetét. A karitatív akció alkalmával ellátogattak a Gálospetri Szentháromság Gyerekvédelmi Központ 22 lakójához. Az „Ajándékozz mesét, élményt, ízeket!” nevű karácsonyi adománygyűjtésnek köszönhetően rengeteg társasjáték, könyv és édesség gyűlt össze. Két diák az erdélyi Középiskolás Programból és három hallgató a Partiumi Keresztény Egyetem Szociális munka szakról kísérte el őket, valamint Torkos Márk Erik, aki a csodás képeket készíti nekik. Megérkezésük után, átadtak minden gyereknek egy Tüsi karácsonya könyvet, és egy személyre szabott ajándékot is. Két kézműves műhellyel is készültek, amely párhuzamosan zajlott: egyik asztalnál üvegfestékkel dekorált lámpásokat készítettek, míg a másik asztalnál hóembereket kreáltak zokniból. Majd Az öt legenda nevű animációs filmet nézték meg, popcornt rágcsálva. A napot közös karácsonyi dalok éneklésével zárták, melyet Tamás, a nagyváradi Középiskolás Program helyi koordinátora kísért a gitárján.

Hiszik, hogy eme karitatív akció segítségével szebbé tették egy nehéz sorsú gyermek karácsonyi élményét, miközben hangsúlyt fektetnek a meseolvasás, és a közös játszás fontosságára. Mindezek mellett, fontosnak tartották felkelteni a gyerekek az érdeklődését a civil szféra iránt, felhívni a figyelmet arra, hogy milyen sokat adhatnak a társadalomnak ezáltal, és közben mennyit tanulhatnak, fejlődhetnek mind emberi, mind pedig szakmai téren. Nem utolsó sorban, ismertették a Mathias Corvinus Collégium munkásságát és a Fiatal Tehetség Programot.

A FIT-es diákok sem maradtak ki az ajándékozásból. A nagváradiak összefogtak a szülőkkel, akik szentestén a karácsonyfa alá csempészik a Tüsi könyvét. Mivel a gyerekek nem látták még a könyvet, óriási meglepetés lesz számukra a saját példányukat látni, és lapozgatni. A könyvekből küldtek a Bihar megyei iskoláknak egy csoportképes képeslappal együtt, megköszönve az eddigi közös munkát. Valamint azoknak a személyeknek is adtak, akik a kezdetek kezdetén segítették a MCC és FIT kibontakozását Nagyváradon.

Ez az első FIT évfolyam Nagyváradon, és még csak bontogata a szárnyait. Rengeteg közös élménnyel gazdagodtak eme néhány hónap során, az első szülői értekezlettől kezdve egészen az első, gyerekek által írt és rajzolt MCC-s könyv kiadásáig. Voltak mélypontok és felemelő pillanatok, szerencsére utóbbiból jócskán több. Említésre méltó a nagyváradi szülők rugalmassága és bizalma, hiszen mindezek nélkül megvalósíthatatlan lett volna a projekt.

A könyv elektronikusan is megtekinthető lesz, lapozható formátumban.